Кламер БГ - Новини: Причината за смъртта на критик на Путин в Лондон се оказа убийство

Причината за смъртта на критик на Путин в Лондон се оказа убийство

Свят

|
Съб, 10 Апр 2021г. 17:08ч.
Причината за смъртта на критик на Путин в Лондон се оказа убийство

Известният руски бизнесмен Николай Глушков, който бе открит мъртъв в дома си в Лондон преди три години, е бил насилствено удушен. Това гласи заключението по случая на британски съдебен лекар, цитирано от ББС и БТА.

В медицинския доклад се казва, че нараняванията "може да съответстват на придържане на врата, приложено отзад, а извършителят да е бил зад жертвата".

"Това разследване още от самото начало е изключително сложно и е сериозно предизвикателство", казва Ричард Смит, който ръководи отдела за борба с тероризма в лондонската полиция.

Този отдел разследва случая още от самото начало, макар че едва сега полицията разполага с доказателства, че става дума за убийство.

"Служителите взеха стотици показания и събраха голямо количество доказателствен материал, но засега не са извършени никакви арести", допълва той.

Руският бизнесмен бе открит мъртъв в дома си в Лондон през март 2018 г. малко след опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Глушков е бил сътрудник на покойния руски магнат Борис Березовски, който през март 2013 г. беше открит мъртъв със завързан около врата си шал в банята на луксозно имение западно от Лондон.

Преди това Николай Глушков бе избягал от Русия, след като е обвинен в измама, докато е заместник-директор на авиокомпанията "Аерофлот".През 2010 г. е получил политическо убежище във Великобритания.

mediapool.bg