Кламер БГ - Новини: Президентът няма да уволни шефа на НСО заради правителството

Президентът няма да уволни шефа на НСО заради правителството

България

|
Съб, 09 Апр 2022г. 13:28ч.
Президентът няма да уволни шефа на НСО заради правителството

Президентът Румен Радев сади борче край село Бързия, област Монтана

Президентът Румен Радев обяви, че няма да освободи началника на Националната служба по охрана (НСО) ген. Емил Тонев, въпреки искането на правителството отправено към него в сряда. Това стана при посещението му в село Бързия, край Берковица, където участва в инициатива по залесяване.

Правителството поиска освобождаването на ген. Тонев с мотива, че НСО е предала на прокуратурата записите от камери от сградата на Министерския съвет. Шефът на службата отговори,

че по закон е длъжен да предостави материалите на държавното обвинение, които то е изискало писмено.

"Искането на прокуратурата на записите на камерите в Министерския съвет за такъв дълъг период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост", каза Радев.

"Оставям без последствия предложението да освободя началника на НСО, няма да го освободя", допълни държавният глава. Той напомни, че според правилника на НСО инициативата принадлежи на президента и правителството няма никакви правомощия да му предлага каквото и да било.

"Има си орган, който контролира НСО и това не е нито премиерът, нито Министерският съвет. И изобщо отправените към мен искания и мотиви са повърхности и несъстоятелни. А продължаването на опитите да се подчинят службите не е в интерес на сигурността. Премиерът многократно подчертава, че никой не трябва да е над закона. Това важи и за НСО, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предостави съответните записи", коментира още Радев.

В същото време пред БНТ министърът на правосйдието Надежда Йорданова защити

искането на кабинета за отстраняването на ген. Тонев със серия от случаи на неизпълнение на служебните задължения. Йорданова отказа да посочи конкретни детайли, тъй като част от тях съдържат и класифицирана информация. От думите ѝ стана ясно, че според правителството ген. Тонев е изпълнил искането на прокуратурата да предостави записи от входа на Министерския съвет без да обмисли внимателно всички последствия, включително и международни ангажименти.

Междувременно НСО разпространи позиция по темата, в която опровергава твърденията на кабинета. В нея се твърди, че Националната служба за охрана не е имала информация за "защитени свидетели" в сградата на Министерския съвет на бул. "Дондуков" 1 в София.

Доколко и откога в сградата на Министерския съвет има "защитени свидетели", или същите влизат в сградата, и чиято самоличност не следва да бъде компрометирана - нямаме такава информация и никога не сме имали, се казва в съобщението на НСО.

"Относно "забавеното и липсващо предоставяне и съдействие по време на протестите през по-миналото лято", следва да бъде посочено, че записите от 10 юли 2020 г. са поискани на 16 юли 2020 г. от органите на МВР и са предоставени незабавно (в същия ден)", разясняват от НСО.

Тогава имаше антиправителствените протести срещу кабинета на ГЕРБ и "Обединени патриоти", при които под колоните на сградата на Министерския съвет бяха пребити мирни граждани от полицията.

НСО не приема и твърдението за непрозрачно изразходване на средства. "Бюджетът на НСО

се разходва по законен начин, другото е невярно и дори клеветническо. Всеки лев е изразходван по предназначение, честно и прозрачно, и съгласно действащата нормативна уредба", твърдят от

службата.

НСО заявява още, че не са правени пропуски или компромиси с охраната на премиера и министрите. По този начин службата опровергава твърдението на кабинета, че е имало "и други пропуски в осигуряването на безопасността на гражданите и на представителите на кабинета".

Кой е ген. Емил Тонев?

Ген. Емил Тонев беше назначен за шеф на НСО от държавния глава през август 2020 г. Това стана след като правителството на Бойко Борисов даде съгласие. НСО е единствената служба, която остана под шапката на президента, но назначаването на началника ѝ се съгласува с Министерския съвет.

Емил Тонев замени на поста Красимир Станчев, който подаде оставка след скандалния случай при т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава гардове на НСО блъскаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, въпреки че

брегът е публична държавна собственост.

51-годишният бригаден генерал Емил Тонев е завършил Военния факултет на Националната спортна академия през 1993 г. Той е майстор на спорта по кикбокс. През 1995 г. постъпва на работа в системата на МВР. В продължение на три години е асистент във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД-МВР).

В периода 1997 - 1999 г. работи в Бюрото за оперативно издирване (БОИ-МВР), а от 1999 г. до 2004 г. в Дирекция "Национална служба сигурност" на МВР, където заема оперативни длъжности.

През 2000 г. завършва едногодишен курс за първоначална подготовка на офицери по национална сигурност в Академията на МВР, а през 2003 г. - двумесечен курс в Международна правоохранителна академия (ILEA) в Будапеща, Унгария.

Започва работа в Националната служба за охрана през 2004 г., като последователно заема длъжностите инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на сектор и началник на отдел.

През 2007 г. завършва курс "Дипломатическа сигурност", "Лична и постова охрана" в ILEA Будапеща, а през 2012 г. курс "Охрана на високопоставени личности" в Дирекция за международно сътрудничество на френската полиция в Ойсел. Две години по-късно има завършен курс "Дипломатическа сигурност" и "Разкриване на враждебно наблюдение" в Атина.

На 13 юли 2016 г. е назначен за заместник-началник на НСО.

През 2018 г. завършва стратегически курс с квалификация "Изпълнение на ръководни длъжности в системата за национална сигурност и отбрана" във Военната академия "Георги Сава Раковски" в София.

От 31 юли 2020 г. временно изпълнява длъжността началник на НСО, а от 21 август 2020 г. е назначен за началник на НСО и удостоен с висше военно звание бригаден генерал.

mediapool.bg