Кламер БГ - Новини: Депутатите пак не решиха дали в НС да се влиза със "зелен сертификат"

Депутатите пак не решиха дали в НС да се влиза със "зелен сертификат"

България

|
Ср, 05 Ян 2022г. 18:32ч.
Депутатите пак не решиха дали в НС да се влиза със "зелен сертификат"

снимка БГНЕС

За пореден път депутатите не стигнаха до това да гласуват дали да въведат "зелен сертификат" за влизане в парламента. Такава точка беше предвидена в дневния ред за гласуване в пленарната зала за сряда, но беше оттеглена с мотива, че има нужна от корекции и първо трябва да мине през ресорните комисии.

Въпросният оттеглен проект беше на "Демократична България", а няколко часа по-късно беше внесен друг от "Продължаваме промяната", който веднага беше разпределен на две комисии – правната и здравната.

Текстът бе приет от здравната комисия, но мнозинството депутатите в правната отказа да го обсъдят, защото е вкаран спешно и в нарушение на правилника. Срещу включването на точката бяха "Възраждане", "Има такъв народ", ДПС и ГЕРБ. От "Демократична България" защитиха разглеждането на предложението с аргумента, че въпросът е спешен, защото днес бе отчетен пик на новозаболелите от коронавирус. В крайна сметка обаче проектът не събра необходимата подкрепа и обсъждането му остана за следващо заседание на комисията.

Проектът на "Продължаваме промяната" предвижда в сградата на парламента да се влиза със "зелен сертификат" от 24 януари. Според предложението тестовете за неваксинираните сътрудниците на депутатите, служителите на администрацията, както и за представителите на медиите ще се плащат от бюджета на на парламента. Идеята е при струпвания народните представители да минават с предимство, а резултатите от тестовете да се пазят до края на деня, за да се улесни повторното влизане в сградата.

По време на пленарното заседание депутатите отхвърлиха в сряда предложението на "Възраждане" за създаване на комисия, която да проучи всички аспекти на наложените мерките срещу разпространението на коронавируса. Националистите получиха подкрепа само от "Има такъв народ" и ДПС.

"Против" гласуваха депутатите на "Продължаваме промяната". Повечето депутати на БСП и "Демократична България" предпочетоха гласуване с "въздържал се", а народните представители на ГЕРБ не участваха във вота.

Депутатите на ДПС гласуваха в подкрепа на създаване на комисия за мерките, въпреки че по време на обсъжданията Хасан Адемов обяви, че "не вижда никакъв смисъл от тази комисия".

Според Адемов целта е да бъдат отменени ограниченията срещу разпространението на инфекцията, а право на законодателна инициатива има всеки депутат.

mediapool.bg