Кламер БГ - Новини: НЗОК си търси 1.5 млн. лв., неоснователно получени от болниците

НЗОК си търси 1.5 млн. лв., неоснователно получени от болниците

България

|
Пет, 21 Окт 2022г. 13:51ч.
НЗОК си търси 1.5 млн. лв., неоснователно получени от болниците

НЗОК си търси 1.5 млн. лв., неоснователно получени от болниците

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през последните две години са постъпили общо 51 жалби от пациенти и институции, които твърдят, че болници са отчели пред фонда фиктивни хоспитализации. Това сочат данни на НЗОК, предоставени на Mediapool. През миналата година жалбите за пациенти-фантоми са 36, а от началото на тази година до момента – 15. Отделно за двете години има и 73 жалби за фиктивни дейности в извънболничната помощ. За двете години фондът претендира за възстановяването на близо 1.5 млн. лева, неправомерно получени от няколко болници. НЗОК не съобщава кои са нарушетилите, тъй като по случаите се водят съдебни дела, но уточнява, че става въпрос за общински, областни, университетски и частни лечебни заведения от София, Пловдив, Враца и Варна. От предоставените данните става ясно, че в това число влизат и нарушенията, засечени през миналата година в "Пирогов". За миналата година НЗОК иска възстановяването на 1 250 447 лева от 5 болници, а през тази – 203 117 лева от 6 лечебни заведения.

Жалбите за фиктивни хоспитализации са по 9 клинични пътеки, най-скъпата от които е № 116 за минимално инвазивни сърдечни операции на единична стойност 10 250 лева. По нея НЗОК е поискала от лечебни заведения възстановяване на неправомерно получени суми за трима пациенти на обща стойност 30 810 лева. Другата по-крупна сума, която НЗОК изисква болници да й възстановят е по клинична пътека № 20.1 "Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания", която е с единична цена 3671 лв. По нея НЗОК е установила неправомерно получени 47 723 за 13 случая.

Сред поисканите суми за възстановяване изглежда попадат и тези от проверката от миналата година в "Пирогов", където НЗОК установи фиктивни хоспитализации по клиничните пътеки 75.1. за диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания и 87.1 за лечение на остра бъбречна недостатъчност. По двете пътеки НЗОК претендира за връщането на общо 36 737.80 лв за 25 случая.

Общо, медицинските дейности, за които граждани са сигнализирали, че не са им били извършени, са на стойност близо 130 000 лева. Почти при всички проверки на НЗОК в болниците сигналите на гражданите за отчетени, но неизвършени дейности, се потвърждат.

Санкции в извънболничната помощ

В извънболничната помощ през миналата година са засечени повече нарушения и има наложени повече санкции, като в това число влизат и зъболекарските кабинети, които работят с НЗОК. През 2021 НЗОК е санкционирала с "прекратяване на договора“ 9 лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ. Наложените санкции „финансова неустойка“ са в размер на 6 950 лв. Изискала е и връщане на неправомерно получени 52 690.30 лв. През тази година само 2 лечебни заведения са с най-тежката санкция: прекратяване на договора, финансовите неустойки са само за 1050 лева, а неправомерно получените суми са на скромната стойност 160 лева.

Съдебни спорове

За повечето налаожени от НЗОК санкции и покани за възстановяване на средства, се водят съдебни дела с лечебните заведения. През 2021 г. са заведени 9 съдебни дела: 4 съдебни дела срещу издадени писмени покани за възстановяване на неправомерно получени суми и 1 съдебно дело срещу заповед за налагане на санкция и 4 съдебни дела срещу издадени заповеди за частично прекратяване на договора на лечебните заведения по съответната клинична пътека.

През 2022 г. са заведени 5 съдебни дела: 1 съдебно дело срещу издадените заповеди за налагане на санкция, 2 съдебни дела срещу издадени писмени покани за възстановяване на неправомерно получени суми и 2 съдебни дела срещу издадени заповеди за частично прекратяване на договора на лечебните заведения по съответната клинична пътека.

И в момента продължават съдебните спорове на НЗОК с болниците "Пирогов" и "Лозенец", където бяха публично оповестени засечени фиктивни хоспитализации.

mediapool.bg