Кламер БГ - Новини: МЗ се обяви за безсилно да повиши заплатите в болниците

МЗ се обяви за безсилно да повиши заплатите в болниците

България

|
Пет, 21 Окт 2022г. 15:00ч.
МЗ се обяви за безсилно да повиши заплатите в болниците

МЗ се обяви за безсилно да повиши заплатите в болниците

Служебният екип на Министерството на здравеопазването обяви в петък, че не може да влияе пряко върху формирането на трудовите възнаграждения в болниците. В съобщение до медиите ведомството напада и отрича предприетите от предишния екип на МЗ политики за повишаване на заплатите и намаляване на ножицата в заплащането чрез Националния рамков договор.

Екипът на министър Асена Сербезова в редовното правителство на Кирил Петков заложи няколко механизма за повишение на доходите и стопяване на диспропорциите във възнагражденията в НРД, но в момента действието им е спряно от съда. Текстовете, обаче, бяха приети с одобрението на Българския лекарски съюз (БЛС), чиято софийска колегия се ръководеше допреди няколко месеца от настоящия служебен министър д-р Асен Меджидиев. Сега той атакува тези политики и се разграничава от тях.

Позицията на служебния екип на МЗ идва на фона на протести в някои болници в страната, където не са достигнати заложените в Колективния трудов договор основни възнаграждения от 1500 лева за сестра и 2000 лева за лекар.

"Да се повишат основните заплати на работещите в лечебните заведения до минималните нива, заложени в Колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване", подписан на 12 април 2022 г., каквото изискване на последващ етап беше записано в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности 2020 - 2022, е много трудно постижимо в абсолютно всички лечебни заведения. Болниците нямат бюджети и предварително изчислени бюджетни плащания, а основната част от приходите им се формира от извършена и отчетена към НЗОК дейност. Опит за подобна директна намеса върху структурата и организацията на работната заплата, без предварително финансово осигуряване на мерките, крие големи рискове за системата", се казва в позицията на служебния екип на МЗ, разпространена в петък.

Контратеза

По повод нападките на служебния здравен министър Асен Меджидиев, бившият председател на Надзорния съвет на НЗОК и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" доц. Васил Пандов коментира преди дни, че увеличението на заплатите в здравеопазването е финансово обезпечено от редовното правителство.

"Това беше направено чрез безпрецедентен за последните 15 години скок в цените на клиничните пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - средно с 25%. Ето защо болниците, които имат достатъчно пациенти и се управляват добре, имат възможност да вдигнат минималните основни заплати до 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар", посочи той.

Пандов коментира, че въпреки недоволството на някои болници, целта в основната си част е постигната.

Според предоставените от НЗОК данни всички големи здравни заведения – около 150, са постигнали заложените в КТД и НРД нива на заплащане. Останалите са повишили възнагражденията и са се приближили до заложените минимални размери.

Според настоящия екип на МЗ решението на предишното правителство и Сербезова да се намесят и да наложат по императивен път правила на определяне на работната заплата, не е финансово аргументирано. "Решението не кореспондира с действащата нормативна уредба и дори не е съобразено със спецификите в структурата и дейността на отделните болнични заведения, които трябва да се отчитат при всеки отделен случай", казват от МЗ.

Оттам припомнят, че повечето болници са търговски дружества и допълват, че министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на работещите в болниците. "В тази посока е и определението на Върховния административен съд (ВАС), с което се спира изпълнението на част от текстовете за повишаване на заплатите в болниците, записани в анекса към Националния рамков договор. От ВАС са категорични, че рискът болниците да бъдат оставени без достатъчен финансов ресурс е реален и непосредствен", коментираха от МЗ.

"Настоящият екип на Министерство на здравеопазването подкрепя изцяло исканията за увеличение на заплатите на работещите в сектора. Това е и причината екипът да си постави за основна цел търсенето на устойчиви решения за повишаване и адаптиране на възнагражденията на работещите в лечебните заведения според динамично променящата се икономическа обстановка. Във връзка с предстоящото подписване на новите национални рамкови договори за медицински и за дентални дейности, които ще действат през следващите три години, Министерството на здравеопазване ще се стреми към осигуряването на по-голям финансов ресурс за лечебните заведения, което означава и по-високи заплати за заетите в сектора", твърдят от МЗ.

Практиката от последните години, обаче недвусмислено показва, че осигуряването на повече пари за болниците през клинични пътеки, изобщо не гарантира по-високи заплати за персонала и дори задълбочава съществуващите диспропорции. Това провокира множество протести на медицински специалисти през последните години.

От служебния екип на МЗ припомнят, че министър Меджидиев определи като свой приоритет именно остойностяването на лекарския и сестринския труд, по която тема понастоящем работи експертна група с широко представителство, като се

очакват до средата на ноември 2022 г. да бъдат приети и разгледани конкретни предложения. Крайната цел е изработването на законен механизъм за определяне на справедливи нива на доходите в сектор "Здравеопазване“.

mediapool.bg