Кламер БГ - Новини: НЗОК проверява модерното лечение на инсулти в болниците

НЗОК проверява модерното лечение на инсулти в болниците

България

|
Пет, 18 Ян 2019г. 16:41ч.
НЗОК проверява модерното лечение на инсулти в болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва проверки на болниците, които лекуват инсулт с тромболиза. Анонсът на касата за проверките идва в отговор на твърденията на лекари, че тази година НЗОК ще им плаща по-малко за дейността, а от фонда опровергаха информацията.

Заради оплакването, че плащаните от нея пари не покриват стойността на лечението, НЗОК възнамерява да провери на каква цена болниците купуват лекарството за това лечение и какво количество е приложено за всеки конкретен случай.

Досега НЗОК плащаше по 3000 лева за тромболиза, а от началото на 2019 г. - 3300 лев. В цената на клиничната пътека влиза и цената на медикамента, чиято пределна стойност според позитивния лекарствен списък е 753.65 лева.

От касата обаче подозират, че болниците купуват лекарствата с големи в разлики в цените и влаганите количества се разминават драстично, което може да е сигнал за отклоняване на медикаменти за реекспорт.

Клиниките, които провеждат лечението на инсулт с тромболиза са около 40, а пациентите, които го получават – под 1%, сочат данните на индекса на болниците на специализираното издание Clinica.bg.

По данни на НЗОК миналата година 790 пациенти са получили модерното лечение на инсулт.

mediapool.bg