Кламер БГ - Новини: НЗОК и Лекарският съюз пак се разминаха

НЗОК и Лекарският съюз пак се разминаха

България

|
Вт, 02 Ноем 2021г. 17:08ч.
НЗОК и Лекарският съюз пак се разминаха

НЗОК и Лекарският съюз пак се разминаха

Ръководствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отново се разминаха във вторник, когато трябваше да проведат среща за изглаждане на противоречията между тях. Напрежението между фонда и съсловната организация е около разпределянето на неусвоените средства. През миналата седмица БЛС поиска проверка на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция в НЗОК. Управителят на касата проф. Петко Салчев каза от своя страна, че не се притеснява от проверки.

Във вторник от НЗОК казаха, че от 14 часа е имало заседание на Надзорния съвет на фонда, на който са обсъждани методиката за плащане за работа на първа линия, меморандум за сътрудничество с фармацевтите и разкриването на обществена поръчка за следгаранционна поддръжка на копирни машини.

Управителният съвет на Българския лекарски съюз е бил поканен на среща-разговор с Надзорния съвет на НЗОК от 14.30.

"Дискусиите по вземане на решения по точките от дневния ред, предвид важността на дискутираните теми, продължиха с 15 минути по-дълго от предвиденото време. Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха поканени в залата в 14:45 часа, но те отказаха да се включат в срещата. Управителният съвет на НЗОК кани отново на разговори Управителния съвет на БЛС в рамките на настоящата седмица, в ден и час, договорени между председателите на управителните им органи", заявиха от НЗОК.

Ръководството на БЛС обаче твърди, че не е било прието от Надзорния съвет на НЗОК, което е обидно и неприемливо.

"Поканата за среща беше отправена към Съсловната организация за 14.30 ч. този следобед, но след като представителите на БЛС чакаха отвън 20 минути и не бяха приети, те напуснаха сградата на здравната каса. Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори от страна на НС на НЗОК.

Вероятно членовете на НС на НЗОК (д-р Александър Златанов – Председател-МЗ, Людмила Петкова – МФ, Мария Беломорова – МЗ, Румен Спецов – Изп. директор на НАП, д-р Иван Кокалов – КНСБ, Теодор Василев - КТ "Подкрепа", проф. д-р Красимир Гигов – БЧК, Мария Петрова – ССИ, адв. Христина Николова-СРБЗ) се изживяват като властелини на парите на здравноосигурените граждани", заявиха от Лекарския съюз.

Очаква се утре съсловните организации на лекарите и фармацевтите да дадат съвместна пресконференция. Фармацевтичният съюз настоява за 10 лева такса за обработка на рецепта на Covid-пациент и повишаване от 2 на 4 лева на сегашната такса за 100% платените от НЗОК медикаменти.

Във вторник Надзорният съвет на НЗОК и Българският фармацевтичен съюз подписаха меморандум за сътрудничество, с което се поема ангажимент за удовлетворяване исканията на фармацевтите.

mediapool.bg