Кламер БГ - Новини: НАТО: Няма да отстъпим от основните принципи, сред които е съвместната защита

НАТО: Няма да отстъпим от основните принципи, сред които е съвместната защита

Свят

|
Четв, 03 Фев 2022г. 16:38ч.
НАТО: Няма да отстъпим от основните принципи, сред които е съвместната защита

Йенс Столтенберг

Готови сме да обсъдим отношенията НАТО-Русия, но няма да правим отстъпки от основните ни принципи, сред които е съвместната защита на съюзниците. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти след среща с премиера на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски.

Търсим политическо решение, но трябва да бъдем готови за най-лошото, добави Столтенберг по повод преговорите с Москва и струпването на руска военна мощ по границата с Украйна и в Беларус. Продължаваме да призоваваме Русия за успокояване на обстановката, всяка следваща агресия ще има тежки последици и висока цена, посочи той.

Столтенберг отбеляза, че Русия струпва изтребители от най-ново поколение, нови средства за противовъздушна отбрана, преносими ракетни установки, сили със специално предназначение. По неговите думи руските военни са предприели напоследък най-големите маневри от края на Студената война.

Обмисляме разполагане на допълнителни батальони по югоизточния фланг на НАТО, посочи генералният секретар. Той нарече РСМ "ценен съюзник" и приветства усилията на Скопие за стабилност и сигурност в региона.

Премиерът Ковачевски определи решението на РСМ да се присъедини към НАТО като свободен и самостоятелен избор, осигурил сигурност на страната. Той изрази надежда да посрещне скоро Столтенберг в Скопие.

mediapool.bg