Кламер БГ - Новини: Мумията на комунизма се върна в центъра на София

Мумията на комунизма се върна в центъра на София

България

|
Нед, 15 Дек 2019г. 11:21ч.
Мумията на комунизма се върна в центъра на София

Инсталация, в която мумия символизира, че комунизмът е още жив в българите, бе издигната за кратко на мястото на взривения мавзолей на Георги Димитров в центъра на София.

Акцията е дело на скулптора Андрей Врабчев, чиято идея е да напомни, че "комунизмът не е умрял, а е мумифициран в нас".

Датата 14 декември не е избрана случайно, тъй като на днешния ден през 1989 г. се провежда многохиляден митинг с настояване за спешно премахване на член първи от Конституцията, който гласи, че ръководната сила в държавата е Комунистическата партия.

"Въпреки изминалото време и всички промени, порядките и социалните деформации от комунизма се запазиха. Предават се от поколение на поколение. Нашият културен модел, идеите ни са силно деформирани от онова време и затова не можем да се насладим на истински свободно и демократично общество", каза скулпторът.

Минути след поставянето на скулптурата се появиха и полицаи. Врабчев заяви, че очаква да му съставят акт, защото е издигнал мумията без разрешение от Столична община.

"Това не ме притеснява, поел съм си риска, пък те си изпълняват задълженията", заяви авторът.

Малко по-късно инсталацията Столична община разпореди статуята да бъде свалена.

Андрей Врабчев е автор на паметника на Бойко Борисов със светещи очи и говорещ, който се появи в Деня на шегата. На 9 септември пък направи инсталацията "Кървава баня. Честит 9. IХ., неблагодарници", като боядиса в червено водата в езерцето с фонтан в Докторската градина.

mediapool.bg