Кламер БГ - Новини: Борисов: Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си (Видео)

Борисов: Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си (Видео)

България

|
Нед, 15 Дек 2019г. 11:21ч.
Борисов: Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си (Видео)

"Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си и в същото време очаквам останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС, внимателно да си премерват поведението и стъпките. Разкрачената поза не е полезна за никого - или си в НАТО или не си", коментира премиерът Бойко Борисов.

"Страните от Балканския полуостров успяхме да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха интерес. Радвам се, че със започването на нашето председателство поставихме темата "Западни Балкани" в центъра на вниманието и на европейските колеги и на САЩ", каза Борисов пред годишния форум за Западните Балкани, организиран от Международния републикански институт на САЩ.

"Трудно е на Балканите да има такава държава, която да играе роля като Австрия или Швейцария, колкото и да ни се иска. Всеки иска военен неутралитет и по възможност мощна банкова система, само че не зависи от нас самите на Балканите", продължи той.

Премиерът припомни, че преди повече от 10-15 години Балканите не са предизвиквали интерес.

"Защото ние сами си го правим - войни, масово унищожение, разпаднаха се държави в кратък период и Балканите отново станаха един барутен погреб, незаслужаващ внимание", обясни Борисов.

mediapool.bg