Кламер БГ - Новини: Москов: 110 млн. лева ненужен разход в здравеопазването обслужва лобистки интереси

Москов: 110 млн. лева ненужен разход в здравеопазването обслужва лобистки интереси

България

|
Четв, 19 Окт 2017г. 12:11ч.
Москов: 110 млн. лева ненужен разход в здравеопазването обслужва лобистки интереси

Бившият здравен министър Петър Москов заяви, че с отмяната на Националната здравна карта от съда държавата губи възможността си да предотврати разкриването на 10-тата, 17-тата или 30-тата ненужна болница в страната и по този начин се защитават нечии лобистки интереси, а не обществения интерес.

Москов обясни в четвъртък пред бТВ, че съгласно отменената здравна карта има над 4000 излишни легла за активно болнично лечение, като се е предлагало тяхното намаление от 40 000 на малко над 35 000. Той даде пример, че средният разход за едно легло за активно лечение годишно е 32 000 лева, което според него прави около 110 млн. лева неефективен разход за здравеопазването всяка година.

“Парите са концентрирани спрямо бизнес интереса на определени групировки, а не спорямо нуждите на хората“, заяви Москов.

Той посочи, че този излишен разход за здравната система е приход за някои хора и коментира, че не е въпрос на самостойно усилие на министъра на здравеопазването да прекрати това, а е нужна политическа воля. Той постави въпроса правителството зад лобистките интереси ли стои или зад политиката да има силна държава, бранеща публичния интерес.

Москов даде пример, че приходът от 1 легло в болница за инвазивна кардиология годишно е 360 000 лева, което прави атрактивно разкриването на много такива лечебни заведения и точно такива дисбаланси здравната карта е трябвало да отстрани.

Той посочи, че без здравна карта Министерството на здравеопазването се принуждава да даде на новите болници лиценз, без значение има ли нужна от тях или не, а НЗОК е длъжна да ги финансира, заделяйки за тях бюджет.

“Затова лимитите на “Пирогов“ тази година са с 2 млн. лева по-малко, а на частна болница в Монтана с 6 млн. лева повече. Защото няма правила, няма обективност“, коментира той.

По думите му с падането на картата и увеличаването на договорните партньори на касата болници като “Пирогов“ ще имат още по-малко пари.

Москов определи като “юридически заврънкулки“ мотивите, с които Върховният административен съд (ВАС) отменя Националната здравна карта. Той посочи, че съдът не я отменя по същество, а отменя решението на правната дирекция на Министерския съвет (МС) дали да публикува тази здравна карта в “Държавен вестник“.

“МС смята, че Националната здравна карта е административен акт, а административен акт не се публикува в “Държавен вестник“. Съдът обаче казва, че това е нормативен акт. За разлика от административния, нормативният акт се публикува в “Държавен вестник“. И понеже Националната здравна карта не е публикувана в “Държавен вестник“, ВАС отменя цялата карта и цялата философия, която стои зад нея“, обясни Москов.

“Преди пет години същият съд, в друг състав, но с един повтарящ се съдия, отсъжда, че здравната карта на тогавашния здравен министър Стефан Константинов, е административен акт и не подлежи на публикуване в “Държавен вестник“, заяви Москов.

“Зад тези юридически заврънкулки стои огромно прикриване на възможност да продължава източването на НЗОК“, коментира той.

mediapool.bg