Кламер БГ - Новини: Москва може да национализира влогове и имоти на неприятелски държави и техни граждани

Москва може да национализира влогове и имоти на неприятелски държави и техни граждани

Свят

|
Пет, 08 Апр 2022г. 18:45ч.
Москва може да национализира влогове и имоти на неприятелски държави и техни граждани

Москва може да национализира влогове и имоти на неприятелски държави и техни граждани

Русия е възможно скоро да национализира влогове, имоти, превозни средства, акции и друго движимо и недвижимо имущество на неприятелски държави и техни граждани.

Държавният съвет на Република Крим е внесъл в Държавната дума законопроект за национализацията на имущество, което към 24 февруари е било притежание на граждани на т. нар. "неприятелски" държави, предаде ТАСС. Документът е внесен в елекронната база данни на Думата.

Заместник-председателят на управляващата партия "Единна Русия" Евгений Ревенко е обявил в своя Телеграм канал, че поддържа инициативата.

В законопроекта се предлагат изменения, засягащи "движимо и недвижимо имущество, парични средства, депозити в банки, ценни книжа, корпоративни права, както и други активи, които пряко или чрез посредници принадлежат на чужди държави и лица".

Законопроектът дава право на субектите на Руската федерация да определят процедура за национализация на имущество на чужди държави и чуждестранни лица, свързани с чужди държави, които извършват "неприятелски" действия срещу юридически и физически лица от Руската федерация.

Лидерът на Крим Сергей Аксьонов съобщи на 23 март, че властите в анексирания от Русия регион съвсем скоро ще започнат да национализират имущество на украинските олигарси. Според ТАСС на полуострова имоти имат много украински олигарси, както и семейството на украинския президент Володимир Зеленски. Акцията обаче не била насочена срещу обикновените украинци.

България е част от списъка от държави, които Русия смята за неприятелски. В него попадат всички държави от Европейския съюз, както и САЩ, Австралия, Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария и Япония.

mediapool.bg