Кламер БГ - Новини: Може ли България да разговаря със "Северна Корея на Балканите"?

Може ли България да разговаря със "Северна Корея на Балканите"?

Анализи и Коментари

|
Четв, 11 Фев 2021г. 14:36ч.
Може ли България да разговаря със "Северна Корея на Балканите"?

"Република Северна Македония е една Северна Корея на Балканите заради своята свирепа цензура и свиреп тоталитаризъм". "Идентичността, създадена от Коминтерна, си я имате". "Ако аз си мисля, че съм мексиканец или американец, това прави ли ме мексиканец или американец?".

Такива послания излъчва София към Северна Македония в последните месеци, докато в същото време призовава за "умерен тон" и решаване на двустранните проблеми в името на евроатлантическото бъдеще на региона, към който сериозни аспирации имат и трети страни. ГЕРБ съзнателно предостави темата за отношенията

със Скопие в ръцете на ВМРО и лидера им Красимир Каракачанов, които вече предизборно обявиха външната политика за един от големите успехи на участието си в управлението. Каракачанов продължава да обижда и да се подиграва на Скопие.

Поведение, което е силно популярно в България, но няма какво реално да постигне, освен да провокира подобна реакция в Северна Македония.

Така България постигна няколко неща:

- Губи все повече доверието на обикновените македонски граждани и влиза в образа на нова Гърция. Езикът на омразата се засилва. Горят се български знамена. Пък било то и само като акции на проруското ВМРО-ДПМНЕ, което действа като скачен съд на българските си съименници.

- Не напредва в решението на безспорните проблеми със Скопие. Съвместната историческа комисия губи дори и минималните постигнати резултати.

- Продължава да остава неразбрана в ЕС и в качеството си на страна членка не може да излезе от неудобната ситуация, че вместо тя, Северна Македония получава по-силна подкрепа от ЕС.

- Между другото Северна Македония върна сръбския в училище, отваря и сръбски културен център. Такъв, всъщност, поиска и външната министърка Екатерина Захариева, забравяйки, че вече има.

Тя твърди, че правителството й иска да види Северна Македония в ЕС, но има проблеми и затова трябва да се преговаря. Безспорно. Но може ли да преговаряш пълноценно с някого, на когото се подиграваш и размахваш пръст?

Това по никакъв начин не снема отговорността на Северна Македония. След присъединяването си към НАТО тя забрави ангажиментите по Договора за добросъседство и разви кампания в Европа срещу България, като в същото време не направи нищо сериозно да възпре антибългарските настроения в самата Северна Македония.

Всичко това, безспорно, усложни нещата още повече. Опитът за деблокиране на диалога и намиране на прагматично решение обаче не предполага бабаитлък за вътрешна употреба, а последователна, ясна външна политика, основана на националните интереси и взаимно уважение.

Намесата на Сърбия в двустранните отношения разкри още една особеност на местния патриот. Той внимава на кого се кара. Сръбски професор разясни какви фашисти са българите. Поведение, което системно демонстрира и председателят на сръбския парламент Ивица Дачич, и ясно резонира и в Северна Македония.

България обаче е далеч по-внимателна в тона си към Сърбия. И това е нормалната реакция. Не се хваща на провокации на бившия говорител на диктатора Слободан Милошевич и реагира със самочувствие.

Независимо, че някои български "патриоти" още очакват поисканото извинение от Ивица Дачич, засега никой не се е втурнал да изгори мостовете на диалога, необходим за отношенията с всички страни, още повече когато са съседи.

mediapool.bg