Кламер БГ - Новини: Мобилни екипи помагат в домашни условия на пациенти с психиатрични заболявания

Мобилни екипи помагат в домашни условия на пациенти с психиатрични заболявания

България

|
Ср, 30 Окт 2019г. 15:48ч.
Мобилни екипи помагат в домашни условия на пациенти с психиатрични заболявания

От началото на месеца два мобилни екипа оказват помощ на пациенти с тежки психиатрични заболявания в столицата. Така наречената мобилна психиатрия се осъществява по проект в 5 европейски държави, сред които и нашата страна.

Мобилните екипи са липсващото звено в цялостната картина на психиатричната грижа в България, посочи д-р Владимир Наков, директор на Дирекция “Обществено здраве“ в Националния център за обществено здраве и анализи, цитиран от БНР.

Той обясни, че основната функция на мобилната психиатрия е да продължи грижата за пациента, след като той бъде изписан от болница и изпратен в семейната си среда. Такава услуга на този етап в България.

В България психиатричната помощ е твърде консервативна и липсва връзка между болничното заведение и семейството на пациента, и този дефицит трябва да бъде запълнен от мобилната психиатрия.

По проекта вече са сформирани 2 мобилни екипа. Те са с капацитет да обгрижват по домовете 180 пациенти с тежки психиатрични заболявания, посочи д-р Анна Джисова, психиатър в столичния Център за психично здраве “Никола Шипковенски“ , която от 1 октомври е част от мобилен екип.

“Вече сме в процес на набиране на пациенти. Имаме осъществени няколко домашни посещения съвместно с психолог и социален работник. Повече от хората, които ние до момента сме набрали като пациенти, са познати наши пациенти, които вече са изградили връзка на доверие с членовете на екипа и приемат много добре цялата идея за проекта. Вярват, че може да им се помогне в процеса на възстановяване“, разказа тя.

В момента психиатричната помощ е неравномерно разпръсната в 12 държавните психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и около 20 отделения в болниците и няколко университетски клиники.

Липса на достатъчно стационари, остарели материални бази и нормативна уредба, която се нуждае от актуализиране и недофинансирана система са сред основните проблеми на психиатричната помощ у нас.

Цялото ни общество има да наваксва много в отношението си към хората с психични заболявания, смята д-р Вася Вутова, психиатър и психотерапевт в Клиниката по психиатрия на Александровска болница.

“Те са грубо неглижирани и по-скоро е актуално това схващане, че те трябва да бъдат трайно изолирани, дори затворени и по този начин да се реши комфорта на обществото. Повечето от тези болни имат липсваща подкрепа, както от страна на близките им, които са по-възрастни и нямат адекватната възможност да оказват необходимата за тях подкрепа. Те биват на практика неглижирани и от страна на институциите в България, което създава още по-голям проблем за самите болни“, посочи тя.

mediapool.bg