Кламер БГ - Новини: Разцеплението в БСП за Варна: Местният лидер подкрепи Костадинов за балотажа

Разцеплението в БСП за Варна: Местният лидер подкрепи Костадинов за балотажа

България

|
Ср, 30 Окт 2019г. 16:11ч.
Разцеплението в БСП за Варна: Местният лидер подкрепи Костадинов за балотажа

На балотажа в неделя БСП ще подкрепи кандидата за кмет на Варна Костадин Костадинов "Възраждане", съобщи в сряда градското ръководство на партията, чийто председател Борислав Гуцанов е в открит конфликт с лидера на БСП Корнелия Нинова. Малко по-късно шефът на червения предизборен щаб във Варна - депутат Иван Иванов и кандидатът за кмет проф. Анелия Клисарова уточниха в съобщение за медиите, че ще дадат своята позиция за балотажа на пресконференция в четвъртък.

Във Варна няма особено напрежение за балотажа, тъй като настоящият кмет на ГЕРБ и кандидат за нов мандат Иван Портних поведе убедително на първия тур с близо 50 на сто от гласовете. На голяма дистанция от него - с 14.30% е Костадин Костадинов от проруската партия "Възраждане".

Кандидатът на БСП Анелия Клисарова остана трета. Принос за този резултат има и разривът между градското и централното ръководство на левицата. Преди изборите Корнелия Нинова свали доверието от градския лидер Борислав Гуцанов и партията издигна за кмет проф. Клисарова. По време на кампанията обаче голяма част от социалистите във Варна са работили за Костадинов.

Градското ръководство на БСП съобщи в сряда, че отчита "необходимостта от решителна промяна в управлението на страната".

"Поради това и съобразявайки се с позицията на националното ръководство на партията и на нейния лидер Корнелия Нинова, ГС на БСП - Варна единодушно прие да подкрепи кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет на морската столица на предстоящия балотаж", се казва в съобщението на БСП.

Пред Дарик радио Клисарова пък директно обвини Гуцанов, че и на първи тур е работил за Костадинов.

Щабът на проф. Клисарова ще даде пресконференция за позицията си в четвъртък.

mediapool.bg