Кламер БГ - Новини: Получилите по-ниски пенсии спрямо декември ще бъдат компенсирани през февруари

Получилите по-ниски пенсии спрямо декември ще бъдат компенсирани през февруари

България

|
Пет, 07 Ян 2022г. 21:08ч.
Получилите по-ниски пенсии спрямо декември ще бъдат компенсирани през февруари

Получилите по-ниски пенсии спрямо декември ще бъдат компенсирани през февруари

Възрастните хора, които са получили през януари по-малки пенсии спрямо декемврийските, ще бъдат обезщетени през февруари, съобщиха от социалното министерство в петък. По-рано през деня стана ясно, че въпреки обещанието https://www.mediapool.bg/pensiite-nyama-da-badat-namaleni-sled-otpadane-na-dobavkata-ot-120-lv-news329382.html на финансовия министър Асен Василев след 1 януари 2022 г. да няма пенсионер, който да вземе по-малко от досега, много пенсионери след преизчислението са имали по-ниски суми.

В първия ден за получаване на новия размер на пенсиите плюс Covid добавката от 60 лв., заменила досегашните 120 лв., много хора се оплакаха, че са получили по-малко от декемврийската си пенсия.

Броят на ощетените пенсионери на този етап не е ясен. Със сигурност се знае, че няма проблем с хората, които получават минимална пенсия, който са взели дори с 10 лв. повече в сравнение с декември 2021 г. (общо 430 лв.).

Преди дни социалният министър Георги Гьоков обеща компенсации на засегнатите до размера на декемврийския доход. Те обаче ще започнат да се получават от февруари и няма да важат със задна дата. Очаква се за целта депутатите да гласуват законова промяна във внесения законопроект, който трябва да уреди бюджетните въпроси до 31 март в условията на липса на приет държавен бюджет за 2022 г.

След заформилоот се недоволство обаче се е събрала работна група между социалното и фанонсовото министерство и Националния осигурителен институт и е решено пенсионерите, които през януари са получили по-малка сума от предходния месец, да получат невзетото сега през февруари, заедно с добавката за следващия месец.

От 1 януари 2022 г. Covid добавката към пенсията бе намалена от 120 лв. на 60 лв. със срок до 30 юни тази година. В същото време от 25 декември 2021 г. влезе в сила актуализация на пенсиите с нов размер на коефициента за стаж, който се повиши от 1.2% на 1.35% за всяка година осигурителен стаж. Освен това минималната пенсия се вдигна от 300 лв. на 370 лв., а максималната – от 1440 лв. на 1500 лв.

Първоначално властите бяха сметнали, че добавката от 60 лв. плюс увеличения размер на пенсиите ще са достатъчни, за да могат всички пенсионери да не усетят понижение на дохода си през януари. Оказа се обаче, че преизчислението на пенсиите е по-сложно и част от хората са ощетени.

Заради проблема НОИ излезе с разяснения на преизчислението, но това не успокои засегнатите, които останаха разочаровани от разминаването между обещанията и реалността.

mediapool.bg