Кламер БГ - Новини: Конституционен съдия смята, че е нужна сериозна реорганизация на съдилища и прокуратури

Конституционен съдия смята, че е нужна сериозна реорганизация на съдилища и прокуратури

България

|
Съб, 08 Ян 2022г. 09:34ч.
Конституционен съдия смята, че е нужна сериозна реорганизация на съдилища и прокуратури

Константин Пенчев

Налага сериозна реорганизация на съществуващите съдилища и прокуратурисмята конституционният съдия Константин Пенчев. Той е беше председател на Върховния административен съд в периода 2004 - 2010 г.

В интервю за БТА Пенчев коментира, че има възможности тази реорганизация, която безспорно ще включва и закриване на отделни звена, да бъде осъществена така, че да не се затруднява достъпа до правосъдие.

За съжаление, вече втори състав на Висшия съдебен съвет не успя да се справи с тази задача, казва конституционния съдия.

"Такава реформа е абсолютно необходима и рано или късно ще се осъществи", завява той.

Пенчев смята, че усилията за създаване на административните съдилища в страната си заслужаваха. Изгради се една завършена система на административно правораздаване, която да отговори на нуждата от защита на гражданите в ежедневните им взаимоотношения с администрацията - централна и местна, посочи той.

"Убеден съм, че за изминалите 15 години регионалните административни съдилища се утвърдиха и не би могло да става дума за тяхното закриване. Що се отнася до общия въпрос за създаване на оптимална "съдебна карта", то аз винаги съм бил привърженик на идеята, че се налага сериозна реорганизация на съществуващите съдилища и прокуратури", казва Константин Пенчев.

Той отбелязва, че в мониторинговите доклади на Европейската комисия не се съдържат критики към дейността на административните съдилища.

mediapool.bg