Кламер БГ - Новини: Михаил Миков: БНБ закъсня с реакция по случая с Корпоративна банка

Михаил Миков: БНБ закъсня с реакция по случая с Корпоративна банка

България

|
Съб, 12 Юли 2014г. 20:21ч.
Михаил Миков: БНБ закъсня с реакция по случая с Корпоративна банка

Фалити на държавни дружества, чиито средства са в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), няма да има. Това обеща министърът на икономиката Драгомир Стойнев пред бТВ.

Той призна, че първоначално е имало известни проблеми със заплатите в държавните компании, но те вече са преодолени.

През последните месеци държавните дружества не са теглили депозити от КТБ, каза Стойнев. По думите му той бил направил "всичко възможно" в първите месеци от мандата си да извади средствата на държавните дружества от банката. Енергийният министър твърди, че в рамките на шест месеца е изпълнил наредбата за управлението на държавните средства.

Срещу наредбата за 25% ограничение за депозитите на държавните фирми в една банка, която беше одобрена от служебния кабинет на Марин Райков имаше огромна съпротива от страна на правителството на Пламен Орешарски. До началото на тази година кабинетът отказваше да предостави информация колко от фирмите са изпълнили това изискване. Едва в края на март държавните компании започнаха масово да диферсифицират риска и да провеждат избор за други банки. Вкарването на парите на държавните енергийни компании в КТБ стана още по времето на тройната коалиция-

Драгомир Стойнев обаче обясни, че благодарение на него и това, че е изпълнил наредбата сега държавните дружества под шапката на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) държат до 25% от парите си само в една банка. Това е позволило енергийните компании да не изпаднат в сериозни финансови проблеми заради ситуацията в КТБ.

Стойнев за пореден път отказа да посочи колко са средствата на държавните компании, чиито принципал е Министерство на икономиката, в КТБ. Той обаче допълни, че ще настоява влоговете на държавните компании да бъдат спасени.

"Най-правилното решение за влоговете на гражданите и фирмите ще вземат институциите", каза икономическият министър. Той за пореден път заяви, че банковата система е стабилна и влоговете в банките са гарантирани. Това означава, че със сигурност държавата ще се намеси, за да опази банковата система, каза Стойнев.

Министърът на икономиката смята, че в момента няма нужда от никакви споразумения с Международния валутен фонд (МВФ), каквито гласове вече се чуват от страна на ГЕРБ. Споразуменията се правят, когато държавата има проблеми с платежния баланс и не може да си плаща задълженията, което не е факт за България, каза Стойнев.

Миков: БНБ и парламента имат вина

Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък видя вина на БНБ и парламента в случая със закъсалата КТБ. Той оцени реакцията на Централната банка като закъсняла и упрекна парламента, че прекалено стриктно е спазвал независимостта на БНБ.

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) закъсня, каза Миков пред Дарик радио.

"И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход", добави Миков. По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да "не страдат гражданите".

В петък управителят на БНБ Иван Искров обяви плана за решаване на проблема с КТБ. Той предвижда обявяване в несъстоятелност на КТБ, като "добрите" активи на банката отиват в "Креди Агрикол", която се одържавява. За да се случи това обаче е необходимо парламентът да приеме законодателни промени.

Регулаторите под етикета на независимост не попадат под достатъчен контрол от страна на парламента, смята Миков.

"Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнесените над 200 млн. лв. в чували от КТБ.

Финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ, смята председателят на парламента.

"Дефицитът вече е въпрос на политическо решение, като засега няма нужда от актуализация на бюджета", смята Михаил Миков.

Актуализацията на бюджета е разделителната линия между БСП и ГЕРБ за приемането на предложения от БНБ план за решаване на проблема със закъсалата КТБ. Според ГЕРБ приемането на специален закон за създаването на новата държавна банка задължително минава през актуализация на държавния бюджет, докато БСП са против. ДПС е склонно да подкрепи позицията на ГЕРБ.

Предложените текстове за наказване със затвор за разпространяване на информация за банки, причиняваща паника, ще претърпят сериозни изменения, за да не се стига до налагане на цензура чрез тях, каза Михаил Миков.

Бойко Борисов: Правителството и БНБ имат вина

Правителството и БНБ имат вина по случая с КТБ, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на общото събрание на младежката организация на партията.

По думите му, в момента България има действащ банков закон, който е най-добър в Европа.

"Банковият закон казва всичко ясно и точно – рискуваш си парите, слагаш ги за голяма лихва, държавата солидарно ти дава 100 хил. евро. От там-нататък рискът е твой. Трябва ли сега ние да им платим пълните пари с лихвите на тези хора, а в същото време да им дадем възможност с тези пари да си изкупят фирмите може би там", попита председателят на ГЕРБ.

Според него, вчера се е видяла наглостта на едни финансисти, които като ято обикалят и казват: "Бюджетът няма да пострада, държавата ще ги даде".

"Трябва ли, ако сме солидарни, да извадим и дадем пари на всички изстрадали от градушката – Божа работа, какво са виновни хората? Трябва ли да извадим пари на всички, които са пострадали от наводнението във Варна, да ги дадем? Ако даваме така за вложителите на една банка, защо не даваме на всички и това не е ли тежък прецедент? Държавата да се яви, като една застрахователна компания и да поеме риска на всеки, който не иска да си го поеме сам. Що за политика е това, къде го има?", изрази възмущението си Борисов.

Банкер: Невъзможно е 200 млн. лв. да се изтеглят кеш

Главният изпълнителен директор на банка ДСК Виолина Маринова обяви, че е шокирана от случая. "Първо, защото се каза, че една огромна сума в размер на 200 млн. лв. е изтеглена кеш. Това просто е невъзможно. Не мога да си представя, че без заявка, такава крупна сума ще се изплати", каза Виолина Маринова пред Нова телевизия.

Според бившият финансов министър Стоян Александров всеки вложител има право да изтегли сумата по сметката си, независимо колко е голяма. Алкесандров също изрази съмнения относно оповестените резултати от проверката на БНБ. Първо защото КТБ е ревизирана от една от световно големите одиторски компании и едва ли е възможно да проспи чак такива нарушения. Второ банков надзор също е правил основна ревизия на банката преди година и не е установил нередности тогава, изтъкна Александров пред Нова телевизия.

mediapool.bg