Кламер БГ - Новини: Пътнически влак дерайлира в района на гара Калояновец

Пътнически влак дерайлира в района на гара Калояновец

България

|
Съб, 12 Юли 2014г. 23:11ч.
Пътнически влак дерайлира в района на гара Калояновец

Влак излезе извън релсите край Стара Загора. Машинистът е загинал, ранени са 14 души, двама от които тежко. Причините за инцидента още се разследват, но първият оглед на мястото на инцидента предполага превишаване на скоростта при навлизането в участъка.

Произшествието

Инцидентът е станал с пътническия влак София – Варна на жп гара Калояновец в 15.17 часа в събота, съобщи Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технолигии..

По време на пътното произшествие, локомотивът се обръща и се удря в третия вагон. Дерайлирали са три вагона от композицията.

Катастрофата е станала на нов пътен участък в много добро състояние, въведен в експлоатация преди около два месеца. Той е бил ремонтиран със средства по оперативна програма "Транспорт", съобщи Милчо Ламбрев, директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Според него машинистът е трябвало да навлезе в отклонението на жп гарата със скорост не по-висока от 40 км в час.

Локомотивът е дерайлирал на входните стрелки на гарата, каза Кристиян Кръстев, изпълнителен директор на БДЖ.

Пострадалите

Във влака са пътували около 150 – 160 пътници. Имало е и деца. Всички пострадали са над 40 години.

Машинистът на влака е загинал на място, се казва в съобщението на транспортното министерство.

Шестима са настанени в болницата в Стара Загора, а други четирима в болницата в Чирпан, съобщи транспортният министър Данаил Папазов. Двама от пострадалите са в тежко състояние, но без опасност за живота.

Помощта на ромите, които живеят в близост до гарата, се е оказала решаваща в първите минути след инцидента. Това разказа жена, пътувала в обърналия се влак пред Нова телевизия. Ромите са счупили прозорците и са помогнали на затиснати хора от седалки да излязат от обърнатите вагони.

Помощник-машинистът е бил в шок след инцидента, разказа един от ромите, който се е включил в спасяването на хората.

Пожарните автомобили първи са се отзовали на мястото на инцидента. След тях са пристигнали полицейските патрули и чак след това екипите на Спешна помощ, разказа една от пострадалите.

mediapool.bg