Кламер БГ - Новини: Михаил Константинов ще бъде махнат от "Информационно обслужване"

Михаил Константинов ще бъде махнат от "Информационно обслужване"

България

|
Ср, 14 Юли 2021г. 18:17ч.
Михаил Константинов ще бъде махнат от "Информационно обслужване"

Михаил Константинов ще бъде махнат от

Шефът на държавната фирма, която брои резултатите от изборите - "Информационно обслужване", Михаил Константинов ще бъде сменен на 16 август. Това става ясно от съобщение в Търговския регистър за извънредно свикване на акционерите на фирмата. Рокадата е по предложение на транспортния министър Георги Тодоров. Обявени са конкурси за нови членове на управите на Държавната консолидационна компания, "Летище София" и "Национална спортна база"

Събранието на акционерите на "Информационно обслужване" В дневния ред е написано, че дневният ред ще е с една единствена точка - "да бъдат освободени от длъжност като членове на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД Михаил Михайлов Константинов и Валери Петров Борисов". Заявлението е подписано от изп.-директор на дружеството Ивайло Филипов.

На практика служебното правителство ще прекъсне преждевременно мандата на Константинов. В момента Търговския регистър показва, че той е до 5 март 2026 г. Константинов е преназначен за нов мандат от кабинета "Борисов" на 11 март 2021 година. Настоящият борд на директорите на фирмата включва още Валентина Недялкова и Юлияна Калчева и Ивайло Филипов. Първи съобщението в търговския регистър видя сайтът на в. "Сега".

В поканата за номиниране на нова управа в "Информационно обслужване" се уточнява, че конкурсът ще се проведе в писмена и устна част. Кандидатите трябва да са магистри по право, финанси, икономика, счетоводство и контрол, бизнес администрация и др. Да имат добра репутация и най-малко 5 години на ръководна длъжност.

Любопитен детайл е, че в устната част на конкурса кандидатите ще разсъждават на тема: "Мястото и ролята на дружеството в системата на информационното обслужване, повишаване качеството на предлаганите услуги, приоритети и бъдещо развитие". В писмената част кандидатите трябва да представят концепции за развитието на дружеството.

ДКК ще има 9 шефове, най-сетне има и сайт

В същото време служебният министър на икономиката Кирил Петков е обявил на 12 юли конкурс за избор на 3 представители на държавата за членове на Съвета на директорите на ДКК и за един независим представител, става ясно от сайта на дружеството. Най-накрая след 10 години дейност ДКК вече има собствен сайт.

"След успешното приключване на процедурата, Съветът на директорите на "Държавна консолидационна компания" ЕАД ще се състои от 9 (девет) члена", пише още в официалното съобщение. За сравнение в момента в съвета на директорите на ДКК има 5 човека. Това са Ясен Спасов, Красимир Тенев, Рая Каназирева, Диляна Софиянска, Радостин Вазов. Мандатът им е 5-годишен и ще продължи до 2026 г., защото са вписани на 21 април 2021 г.

На 12 юли министър Кирил Петков е назначил за втори изп.-директор на ДКК Красимир Тенев, става още ясно от сайта на дружеството. Така занапред ДКК ще се представлява заедно и поотделно от изпълнителните директори Ясен Спасов и Красимир Тенев

Преди месец Кирил Петков обяви, че ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК) "Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата", каза тогава министърът. Три години по-късно, след сключени над 200 договора и похарчени 631 млн. лв., резултатът е едва 10 приключени ремонта, 51 прекратени след допълнително обследване и 120 открити строителни площадки.

Смени и в "Летище София" и Национална спортна база

От сайта на Агенцията за публични предприятия и контрол става ясно, че предстои и номиниране на независим член на съвета на директорите на "Летище София". В устната част кандидатът ще трябва да разсъждава на тема: "Взаимодействие с ползвателите, собственици на активи на територията на летище "София".

Министърът на спорта Андрей Кузманов пък е обявил на 8 юли покана за набиране на двама независими членове в управата на "Национална спортна база". До 24 юли 2022 г. дружеството е със съвет на директорите Антон Попов, Пламен Манолов, Стоян Танев, Красимир Керезов и Емилия Груева.

mediapool.bg