Кламер БГ - Новини: Митрофанова: Щях да гласувам за Костадинов, ако можех

Митрофанова: Щях да гласувам за Костадинов, ако можех

България

|
Четв, 20 Апр 2023г. 16:22ч.
Митрофанова: Щях да гласувам за Костадинов, ако можех

Митрофанова: Щях да гласувам за Костадинов, ако можех

"Ако бях български гражданин, бих гласувала за този, когото разбирам - за "не подкрепям никого" или Костадин Костадинов", каза руската посланичка в България Елеонора Митрофанова в интервю за Мартин Карбовски, цитирано от "24 часа".

"Защо бих постъпила така ли? Защото може би от всички да ги наречем условно опозиционни партии, той най-малкото изразява пробългарска позиция, което ми харесва. Мисля, че има балансиран подход във външната политика", допълни Митрофанова.

Преди ден съпредседателят на "Продължаваме промяната"Асен Василев нарече "Възраждане" прокремълска партия от парламентарната трибуна и с Костадинов си размениха заплахи, че ще се съдят. Митрофанова отрича Костадинов да представлява интересите на Москва.

"Не, не бих казала, че той представлява руските интереси в България. Може би - "Русофилите". Да, разбира се. Друг е въпросът, че не печелят нищо. Но по принцип това е (Николай) Малинов", казва Митрофанова.

В момента Николай Малинов е подсъдим на първа инстанция за шпионаж в полза на руснаци, но въпреки това сравнително често пътува за Москва за срещи, включително с руския външен министър Сергей Лавров.

Посолството не плаща

Митрофанова отрича руското посолство да финансира никого, защото Русия нямала пари в момента да плаща на политици и журналисти. През лятото на 2022 година Лена Бориславова, която тогава бе началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков, обяви, че българските служби имат информация, че Русия плаща по 4000 лв на месец на обществени говорители.

"Никога не сме плащали на никакви тролове, всъщност нашите финансови ресурси са ограничени. Всичко е насочено към военните нужди и социалните плащания. В нашата политика никога не е имало нещо подобно,нито пък във външната ни политика. Нямаме пари за български тролове, дори и за журналисти", твърди Митрофанова.

Митрофанова разкритикува партиите, които говорели, че обичат Русия, защото трябвало да обичат България.

Тя прави и разбор на политическата ситуация в България. "ГЕРБ е партия, която е била в управлението достатъчно дълго време, има своите силни страни, затова и вотът за тях не е изненада. Те са познати като управленци, как да го кажа- това е дракон, но свой дракон. ПП изгубиха доста от позициите си, но в коалиция с ДБ получиха добри проценти, но те също вече са познати лица", казва тя.

Посланичката разказва за икономическото преориентиране на Русия към Китай.

"Ние се преориентираме на първо място икономически към Изток. Ние сме евро-азиатска страна, но не можем да се откажем от своята идентичност. Мисля, че ще мине време и ще си идат днешните политически елити. ще минат десетина години и всичко постепенно ще си дойде на мястото", казва тя.

Според нея руският народ "не усеща, че се провежда военна операция".

"Ще ви дам и някои интересни данни. През 2022 година, една година след началото на войната, ние сме на 6-о място по вътрешен брутен продукт, на 9-о по абсолютни цифри в света, а в Европа на второ място", обяснява Митрофанова.

По данни на МВФ Русия е на пето място в Европа по номинален брутен вътрешен продукт, като изостава от Германия, Великобритания, Франция и дори Италия. Страната има втория по размер БВП, изчислен на база покупателна способност заради по-ниските цени на вътрешния си пазар.

Русия е на 63-то място в света по БВП на глава от населението, като отстъпва и на България.

mediapool.bg