Кламер БГ - Новини: От болница на властта до болница за народа: "Лозенец" стана на 75 години

От болница на властта до болница за народа: "Лозенец" стана на 75 години

България

|
Четв, 20 Апр 2023г. 17:07ч.
От болница на властта до болница за народа: "Лозенец" стана на 75 години

От болница на властта до болница за народа:

Бившата правителствена болница "Лозенец" отпразнува 75-годишнината си с поредица от събития и беше уважена от служебния премиер Гълъб Донев и удостоена с почетния знак на президента Румен Радев.

Болницата е създадена през април 1948 г., по подобие на практиката в бившите социалистически страни, като Правителствена поликлиника със задачата да осигурява здравно и профилактично обслужване на служителите във висшите държавни и правителствени институции. Лечебното заведение по онова време се е намирало на ул. "Бъкстон“ 6 в София.

"През годините болницата от специализирана структура, която обслужва тесен кръг от хора, се превръща във високоспециализирано болнично заведение, което е отворило врати за всички български граждани", каза директорът на университетска болница "Лозенец" д-р Христо Стянов. По думите му ключовото през всичките тези години е "изключителното отношение към пациентите и приемствеността между поколенията, които са се превърнали в традиция".

Той посочи, че в момента болница "Лозенец“ е едно от най-модерните и технологични лечебни заведение в България.

На церемонията по отбелязването на 75-годишнината присъстваха служебният премиер Гълъб Донев, заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, ръководители на държавни институции, директори на болници, представители на академичната общност и медицинската общност.

Празникът започна с тържествено честване в аулата на лечебното заведение.

По-късно бе открита фотоизложбата "Университетска болница "Лозенец“ – преди и сега" във фоайето на партерния етаж. Тя разкрива кадри от живота на лекарите в миналото и каква е болницата днес.

Направена бе и първа копка на параклис, който ще носи името "Вяра, Надежда и Любов“.

За всяка една година от съществуваването на лечебното заведение в парка на болницата ще бъдат засадени 75 дръвчета.

"Без здравеопазване не може да има нормална държава. Не може да има здрави и усмихнати деца, на чиито успехи в училище да се радваме. Няма как икономиката ни да върви към прогрес. Няма как да имаме проспериращо и благоденстващо общество“, каза в приветствието си служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му "със своята пълна отдаденост на най-хуманната професия, с постоянното надграждане на компетентностите и модернизация на инфраструктурата, през изминалите 75 години медицинските специалисти на болницата превърнаха "Лозенец“ в едно от най-важните и съвременни лечебни заведения у нас".

Донев допълни, че модерното здравеопазване включва бърза и адекватна медицинска помощ както по земя, така и по въздух. Затова и петима лекари от екипа на болница "Лозенец" се включват в обученията по системата HEMS.

От 2003 г. болницата е учебно-клинична база към новооткрития Медицински факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с дипломирани над 700 лекари и завършили 160 чуждестранни граждани.

По време на церемонията министър-председателят награди за висок професионализъм с плакет заместник-директора по медицинската част на болницата д-р Светлин Сталянов, декана на Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и началник на Клиниката по акушерство и гинекология в "Лозенец“ доц. д-р Дорина Асенова и зам.-декана на Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и началник на Клиниката по педиатрия в болницата доц. д-р Йорданка Узунова.

Премиерът участва също в първата копка за изграждането на параклиса "Вяра, Надежда, Любов“ в двора на болницата и посади първото от определените 75 дръвчета за годишнината на "Лозенец“.

Въпреки ласкавите думи на гостите и приветствията, болницата в последните години се бори с тежки репутационни щети от поредица скандали, включващи фалшиви хоспитализации, незаконни трансплантации, дългове заради мегаскъпи ремонти с държавна помощ, която в последствие беше прекратена, както и недостатъчни приходи от НЗОК.

mediapool.bg