Кламер БГ - Новини: Министърът на културата прие оставките на борда на НДК

Министърът на културата прие оставките на борда на НДК

България

|
Ср, 11 Авг 2021г. 16:00ч.
Министърът на културата прие оставките на борда на НДК

Министърът на културата прие оставките на борда на НДК

Министърът на културата Велислав Минеков ще приеме оставките на борда на НДК, стана ясно от позиция на ведомството му, разпространена в сряда. Преди ден ръководството на държавната фирма - Борислав Велков, Ангел Митев и Красимир Петков обяви изненадващо, че подава оставка, но вместо да посочи мотиви, обяви, че се насочва към нови хоризонти.

"Министерство на културата(МК) ще се съобрази с изразената лична воля на Съвета на директорите на НДК, но се надява до промяната в управленските органи сегашният Съвет на директорите да прояви професионализъм и отговорност. Министър Минеков и екипът на МК благодарят и желаят успех на досегашното ръководство на НДК", посочиха от ведомството на Велислав Минеков.

Оттам леко открехнаха завесата за отношението на ведомството с управата на държавната фирма.

"Екипът на МК покани на работна среща ръководството на НДК. На нея се обсъдиха констатациите от извършения от Министерството одит, както и взетите управленски решения, свързани с развитието на НДК. Уговорена беше нова целева среща по възникналите проблеми и намиране на работещи и законосъобразни решения. След края на работната среща МК бе уведомено за депозираните молби за освобождаване", добавиха в прессъобщение от министерството.

Преди 2 месеца служебният министър на културата Велислав Минеков посочи, че НДК е в изключително тежко състояние.

До първи януари тази година загубите на НДК възлизат на 86.5 милиона лева, което било повече от целия бюджет на Министерството на културата. Министърът посочи, че няма да разреши приватизация на НДК, въпреки че е чувал за такива намерения.

От управата на дружеството тогава контрираха, че приватизация е невъзможно да се случи, защото дворецът е в забранителния списък за раздържавяване.

За Министерството основен приоритет продължава да бъде НДК да се развива като водещ и отговарящ на съвременните стандарти конгресен и културен център, добавиха още от ведомството.

mediapool.bg