Кламер БГ - Новини: Внесената от ИТН и ДПС комисия "Буджака" вече е факт

Внесената от ИТН и ДПС комисия "Буджака" вече е факт

България

|
Ср, 11 Авг 2021г. 16:25ч.
Внесената от ИТН и ДПС комисия "Буджака" вече е факт

Тошко Йорданов беше открил няколко фронта в НС, сн. БГНЕС

Подкрепеното от "Има такъв народ" начинание на ДПС за създаване на временна парламентарна комисия "Буджака" вече е факт. Дебатът около формирането й бе почти толкова абсурден както и предисторията й. Първоначалното предложение за такава комисия бе на ГЕРБ, които обаче си оттеглиха проекта, след което той бе внесен от ДПС и партията на Слави Трифонов.

Емоционалните сблъсъци в пленарната зала всъщност заместиха неосъществилият се по-рано в сряда дебат около проваления мандат за правителство на първата политическа сила ИТН.

Темата за Буджака беше предложена от ДПС като контраход срещу формираната по предложение на "Демократична България" на комисия за Росенец, където се намира морският сарай на Доган.

"Буджака" се оказа топ въпрос за ДПС, ГЕРБ, присъдружните им медии и прокуратурата, тъй като там се намира вилата на бизнесмена и съиздател на "Икономедия" Иво Прокопиев. Миналото лято там имаше протестна акция, организирана от Николай Бареков.

Дебатите преди гласуването в пленарна зала на комиисята започнаха именно с размяна на реплики между ДПС и ДБ. Този път обаче, защото темата с оттегления поректокабинет беше извадена от дневния ред на парламента, дебатът се превърна в публично изясняване на случилото се по време на преговорите на ИТН с ДБ и ИБГНИ.

Христо Иванов посочи, че от ИТН така и не са гарантирали, че бъдещото мнозинство и кабинет няма да са зависими от ДПС."Плаващите мнозинства винаги са били рецепта за корупции. Когато си подавахте пасове с ДПС като този например. Примерът е пред нас. Това се превърна за нас в много сериозен червен флаг. Измисляте истории, но не желаете да коментирате тази тема. Буджака е прекрасна илюстрация на този проблем", каза Иванов.

Последва отговор от ИТН, че се опитвали да ги пришият към ДПС. "Загубихте достоен партньор в наше лице и ще останете изолирани", каза депутатът и от ИТН Радостин Василев. А Христо Иванов му отговори: "Вие загубихте партньор в наше лице. С голямо усилие навлизате в опорните точки на ДПС. Това нещо си е наука".

След всевъзможни предложения и разсъждения на глас за незаконното строителството по цялото Черноморие и дали обхватът на проверка да не бъде разширен, създаването на комисията бе прието единодушно с 202 гласа "за".

Комисията ще работи 3 месеца и отново е на паритетен принцип – има по двама представители от всяка група. За председател бе избран Джевдет Чакъров от ДПС, а за негов заместник - Любен Дилов от ГЕРБ.

Създаването на временната комисия първо беше внесено от ГЕРБ, които обаче оттеглиха предложението си. След това същото предложение отново беше внесено, но от ДПС и "Има такъв народ", а партията на Бойко Борисов оттегли своя проект. Така се стигна до абсурдната ситуация за броени дни да бъде внасяно едно и също предложение за временна комисия, но от различни партии.

mediapool.bg