Кламер БГ - Новини: Министър Шалапатова: България е подготвена за нова бежанска вълна

Министър Шалапатова: България е подготвена за нова бежанска вълна

България

|
Вт, 17 Окт 2023г. 11:12ч.
Министър Шалапатова: България е подготвена за нова бежанска вълна

Иванка Шалапатова, снимка: БГНЕС

Според социалния министър Иванка Шалапатова България е подготвена за нова бежанска вълна и границата е подсигурена с достатъчно сили.

"Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано", добави тя по повод конфликта в Близкия изток.

"Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за закрила на деца", каза още министърът.

Риск от бедност

Във вторник Шалапатова подчерта, че за 2022 г. 25.9% от българските деца до 17 г. са изложени на риск от бедност.

"Тези деца нямат силен старт в живота. Не им осигуряваме среда, така че те не могат да развият своя пълен потенциал, а след това очакваме те да израснат като млади хора, които са мотивирани и да бъдат активни граждани. Нашият приоритет е изпълнението на годишния план за борба с бедността и социалното включване", добави тя.

По думите й патронажната грижа за новородени е една много добра социална инвестиция. Според нея това е много добра мярка за страни като България, където има тежък демографски срив.

Министърът каза още, че трябват комплексни мерки:

"Не е достатъчно само минималната заплата да бъде по-висока, не е достатъчно само помощите за семейства при отглеждането на деца да бъдат по-високи. Важно е развитието на една широка палитра от качествени социални и интегрирани услуги. Трябва да гарантираме и паричното, и непаричното подпомагане. Нашата цел е каквато и инвестиция да правим във всяко домакинство или лице, изходът да е, че това лице става независимо".

Минималната заплата

Шалапатова каза още, че Министерският съвет е одобри от 1 януари 2024 година минималната заплата да стане 933 лева, защото България изостава.

"Няма как ние да гоним развитие на обществото, ако оставаме с толкова ниски, дори по-ниски нива от страни, които не са в ЕС, нива на минималната работна заплата. За мен е важно да реализираме набор от мерки, комплексна политика за повишаване и на производителността на труда. Планирали сме много такива за повишаване на компетенциите на работещите, защото това ще ги направи по-конкурентоспособни. Стартираме работна група на национално ниво, подкрепена и от европейски експерти, за да ни помагат с добрите практики на европейско ниво", обясни тя.

Според нея не е роля на държавата да определя минималната работна заплата. "Роля на синдикати и работодателите е да имат по-активен диалог, като двете страни, които трябва да се разберат по този въпрос. Аз ще имам позиция по въпроса. Моята надежда е, че в работната група ще се преразгледа механизма за определянето на работната заплата, ще отчетем всички икономически фактори, които работодателите предлагат, но ще отчетем и факторите, които синдикалните организации подчертават", каза още министърът.

Зеленият преход и протестите

По повод протестите на миньорите социалният министър подчерта, че зеленият преход е преход ще се случи в цял свят. Въпросът е кой е най-добрият начин, добави тя и обясни:

"Водим интензивни разговори и със синдикалните организации. Вече създадохме цялостен социален пакет, който ще се реализира в 2 етапа. До 1 месец сме готови да предложим този пакет първо на социалните партньори и след като бъде утвърден реално и до края на годината може да започне неговата реализация. Ще направим цялостен демографски и социален анализ. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни. След като се направят тези анализи, започваме индивидуален план с всяко едно лице и неговото семейство. Ще предложим мерки в няколко посоки. Първо ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, ще включим пакет "Мобилност". Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица. Тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации".

mediapool.bg