Кламер БГ - Новини: Границите са само в главите ни

Границите са само в главите ни

България

|
Вт, 17 Окт 2023г. 11:25ч.
Границите са само в главите ни

Преход до хижа

"Най-простият и същевременно труден въпрос е именно този - как започнах да подкрепям хора с увреждания".... Гергана Дойчинова, противно на очакванията, няма лична история в семейството, свързана с човек с увреждания. Тя е доброволец по убеждение и от 17 години помага по различни начини – провежда арт-терапия за хора в неравностойно положение, подпомага самотни майки, известно време работи в "Каритас", разнася храна на болни възрастни.

Гергана е инженер по образование, създател на арт-ателие, в което хора с увреждания изработват красиви предмети и учредител на фондация "Ела и ти" Организацията повече от 6 години помага на хора с увреждания да стигат с помощта на доброволци до труднодостъпни места и да имат преживявания, които емоционално и физически ги свързват с останалия свят.

"Исках самите хора с увреждания да изпитат тази радост, да правим неща със тях, а не за тях, да сформираме общност от хора, да споделяме преживявания, останалите да разберат, че човекът с увреждане има емоция, чувства и нужди като техните".

Когато идеята да заведе хора с увреждания на трудно достъпни места й хрумва, близки й казват спонтанно: "Хайде сега, глупости, кой ще иска да дойде в пещера?!“. "Но аз някак бях сигурна, че не трябва да задаваме ограничения още на старта на това, което правим, че ще има желаещи“. И се оказва, че е права – отзовават се много хора и така през 2018 г. съвместно с доброволчески организации осъществяват първата такава инициатива и отвеждат хора с увреждания в пещерата Съева дупка.

Гергана разказва, че за самия човек с увреждане е много е сложно участието в подобни събития - информацията трудно достига до него, а съзнанието му проектира различна реалност от тази на другите, вижда огромни трудности, страховете се сериозни – "Да задвижиш и убедиш един такъв човек, да преодолееш страховете на близките, които се предават и на самите хора с увреждания, никак не е просто, самата среда не е достъпна, буквално излизането от вкъщи е проблем“.

Но, както казва Гергана, "границите са основно в главите ни" и когато разберем и успеем да преодолеем това, се случват...чудеса.

Така с усилията й – нейни и на много приятели, доброволци и близки, хора с увреждания вече са изкачили Черни връх, спускали са се в пещери, возили са се на водно колело, летели са с парапланер, преминавали са по въжен тролей над водопади, участвали са в планински бягания с носилка, с шейни, теглени със ски. За всички тези преживявания освен смели и справили се със страховете си хора с увреждания, трябват основно доброволци.

Оказва се, че за да участва в подобно приключение, един човек с увреждане се нуждае от около 10 души – доброволци, както и от специализирани носилки, които струват 10 000 лв. едната.

Първоначално Гергана търси съмишленици през платформата за доброволци ТimeHeroes. Сега вече доста хора следят ФБ страницата на организацията, която има активни и постоянни доброволци. Понякога случайно ги срещат хора, например при изкачването на Черни връх, при спускането в пещери, и се впечатляват. После ги откриват и се присъединяват към тях. Поемат си сами разходи за гориво, специално облекло, храна.

Гергана предвижда да направи карта с местата, на които вече са били - Сопот, хижа "Рилски езера", хижа "Алеко" и "Иван Вазов“, Черни връх, пещерите Бенковска, Снежанка и Бачо Киров, язовир Батак, еко-пътеката Искър – Златна Панега, язовир Калин...

Постигането на всяко едно от тях е донесло чиста радост и щастие и на хората с увреждания и на доброволците, които им помагат. Защото, според Гергана, „ в такива общи преживявания се създават силните връзки между хората и осъзнаваме, че различието не е само ограничение, то дава и пъстротата на живота“.

Ако искате да подкрепите работата на фондация "Ела и ти", може да го направите с дарение на: сайта на организацията, както чрез sms или онлайн на DMS и чрез онлайн дарение на ПЛАТФОРМАТА.

* Текстът е създаден от Български дарителски форум и фондация BCause, които поддържат дарителската платформа DMS.

mediapool.bg