Кламер БГ - Новини: Министър Денков: Не може всички да са отличници

Министър Денков: Не може всички да са отличници

България

|
Ср, 13 Апр 2022г. 18:47ч.
Министър Денков: Не може всички да са отличници

Акад. Николай Денков

България има неработещ механизъм за контрол по отношение и на акредитацията на висшите училища, и на атестацията на преподавателите. Затова ще изградим наново системата за контрол и високи оценки ще получават само онези, които преподават на викоко ниво и предоставят високо качество на образованието.

Това обяви по време на блиц контрол в парламентарната комисия по образование ресорният министър Николай Денков.

"И по отношение на оценките за акредитация на висшите училища, и по отношение на тези за атестация на преподавателите всички са отличници, а в същото време това не отразява реалното състояние според рейтинговата система, която показва, че има голяма разнородност на качеството на образованието", каза министърът.

Думите му бяха в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш министър на образованието Красимир Вълчев, който попита дали има шанс заложените в Бюджет 2022 допълнителни 20 млн. лв. за повишаване на заплатите в университетите да стигнат реално до висшите училища до края на годината според комплексната оценка на качеството.

Акад. Денков обясни, че преди да се разпределят парите, ще се изготви нова система за атестация на преподавателите, защото трябва да се изгради наново системата за контрол.

"Ще представим критериите за разпределение на тези средства, когато имаме работеща система за атестация. Работим заедно с ръководството на Съвета на ректорите. В следващите дни ще представим вариант на системата за обществено обсъждане", каза Денков. Той добави, че срокът за разпределение на средствата – 30 април, няма да бъде спазен, но министерството е на "финалната права" по този въпрос и е предпочело да разработи ефективен механизъм вместо да представи "недоносче".

От думите на Денков стана ясно, че се работи и по реформа на системата за акредитация на висшите училища, но тя ще отнеме повече време.

Николай Денков и Красимир Вълчев влязоха в пререкание и относно обявената от МОН нова национална програма за създаване на фонд "Стефан Стамболов", който ще финансира обучението в магистърски програми в топ университети в чужбина на 30 български студенти в следващите три години с общо 6 млн. лв. Студенти, които са приети да учат в някои от университетите в топ 15 на световните ранглисти, ще могат да кандидатстват за финансиране до 200 000 лв. от държавата, при условие че след завършване на магистърската програма се завърнат да работят в България за поне 3 години.

Според Красимир Вълчев има концептуален проблем с програмата, тъй като според него е незаконосъобразно държавният бюджет да финансира обучение във висши училища извън страната. Освен това според Вълчев така се "открехва вратичка", която впоследствие може да се разшири. Депутатът от ГЕРБ смята, че е много по-добре държавата да отдели по-голям ресурс за стимулиране на университетските мрежи между висши училища от България и други държави от ЕС, така че много повече студенти да се обучаватедновременно и у нас, така и в други европейски столици по време на следването си.

Министър Денков обаче защити фонда "Стефан Стамболов" с аргумента, че не следва на новата програма да се гледа като на алтернативна на университетските мрежи, които изискват много по-голям ресурс и също следва да се стимулират. Според министъра целта на финансирането на магистратурите е най-големите таланти на България да се връщат у нас и да ползват знанията на най-високо световно ниво в полза на българското образование, икономика и общество.

mediapool.bg