Кламер БГ - Новини: МиГ-овете вече са базирани в летище Пловдив

МиГ-овете вече са базирани в летище Пловдив

България

|
Ср, 21 Септ 2022г. 18:31ч.
МиГ-овете вече са базирани в летище Пловдив

МиГ 29, сн. ВВС

Бойното дежурство по охрана на въздушното ни пространство с изтребителите МиГ 29 вече ще се носи от летище Пловдив, заради строителните дейности на авиобазата "Граф Игнатиево".

"Граф Игнатиево" трябва да бъде ремонтирана и модернизирана, за да приеме новите изтребители F-16 Block 70. За целта държавата е планирала 300 млн. лева.

"Още тази вечер от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които изпълняват без прекъсване мисията по Air Policing (охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО). От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши новото строителство на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево, отговаряща на изискванията за приемане на новите самолети F-16", съобщиха от ВВС.

"Поради близостта и особеностите в подхода за кацане на летище Пловдив, уведомяваме всички граждани, че ще се спазват всички изисквания на регламентиращите документи относно безопасността на полетите".

mediapool.bg