Кламер БГ - Новини: Мечка нападна гъбарка край Белица, кметът иска отстрела й

Мечка нападна гъбарка край Белица, кметът иска отстрела й

България

|
Пет, 02 Юли 2021г. 19:20ч.
Мечка нападна гъбарка край Белица, кметът иска отстрела й

Жената се натъкнала на леговището на мечката

Кафява мечка е нападнала в петък рано сутринта жена, която с още трима души е била излязла за гъби в близост до Парка за танцуващи мечки край Белица. 33-годишната жена е била със семейството си и бебето на гърба си, когато навлязла реално в леговището на мечката и тя я нахапала. На помощ й се притекъл съпругът й, а служители на парка за мечки са оказали първа помощ на пострадалата.

В момента тя е в болница, с дълбоки рани, но без опасност за живота. Заради инцидента обаче кметът на Белица иска разрешение за отстрела на животното, което по принцип е защитен вид, но в такива ситуации обикновено се дава такова позволение, призна зам.-министърът на околната среда Емилия Тончева.

Тя и шефовете на парк "Рила" и на благоевградската екоинспекция, както и с експерт от Националната служба за защита на природата са посетили местността "Адрианов чарк" в землището на Белица, където е възникнал инцидентът.

Направен е оглед на мястото съвместно с представители на Държавното горско стопанство и Община Белица, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Според специалистите инцидентът най-вероятно е случаен и до него се е стигнало, защото животното се е уплашило от несъзнателно скъсена дистанция от страна на жената.

По молба на жителите на Белица кметът Радослав Ревански е подал искане до Министерството на земеделието, храните и горите да се разреши отстрел на животното.

В понеделник от 11 часа местните хора ще бъдат запознати с причините за инцидента, също така ще бъдат информирани как да реагират при срещи с мечка.

"Ще бъдат направени разяснения за действията и подходящото поведение на хората спрямо представители на вида кафява мечка", каза зам.-министър Тончева. Според директора на парк "Рила" Красимир Андонов в срещата с местните хора ще се включат и представители на общината, парка и екоинспекцията.

mediapool.bg