Кламер БГ - Новини: Първата група бежанци от Елхово отива в бившия пионерски лагер в Ястребино

Първата група бежанци от Елхово отива в бившия пионерски лагер в Ястребино

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 08:51ч.
Първата група бежанци от Елхово отива в бившия пионерски лагер в Ястребино

Първата група бежанци от Елхово отива в бившия пионерски лагер в Ястребино

Първата група украински бежанци от буферния център в Елхово ще бъде извозена към бившия пионерски лагер в Ястребино.

Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която е на място в бежанския лагер.

По думите й с приоритет към държавните бази още днес първо ще бъдат пренасочени майките с малки деца, болните и пенсионерите.

Към бившия пионерски лагер в Ястребино ще бъдат транспортирани около 90 души. Изготвянето на списъците продължава и в момента.

„Много е важно самите хора да са активни, те най-добре знаят какви са им нуждите“, каза Тошева.

Във вторник в бежанския лагер в Елхово бяха настанени близо 600 украинци от хотелите по Черноморието– от област Варна и Бургас.

Сега се оказва, че бежанците докарана от Варна ще пътуват обратно на север за да бъдат настанени в лагера в Ястребино, който се намира на около 50 км от Търговище и на около 60 км от Велико Търново.

Национален пионерски комплекс "Ястребино"е създаден през 1979 г. Построен е на метри от лобното място на шестте ястребинчета, разстреляни през 1943 г. Днес базата разполага с 3 корпуса и 195 места, както и със зала с капацитет до 80 места, компютърна зала, Wi-Fi и се използва основно като място за провеждане на зелено училище и летни детски лагери срещу заплащане.

Днес във временния център за пребиваване в Елхово се очаква да пристигнат още около 500 украински бежанци.

Центърът разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет от 1768 легла.

Напрежението в бежанския център е голямо. Украинците, които в момента са там се оплакват от липсата на вода и храна. Сутринта огромни опашки се извиха за закуски. Майки бяха недоволни, че няма вода и мляко, за да направят каша за малките деца. Закуските, които получаваха бяха тестени изделия, които не са подходящи за най-малките деца.

Преместването на украинските бежанци от черноморските хотели и разселването им из страната от буферните центрове в Сарафово и Елхово ще продължи в сряда. Те ще останат настанени в двете буферните бази максимум 72 часа.

Нощта за настанените в центъра в Елхово е преминала спокойно, предаде БНР.

Много от бежанци бяха притеснени от високите телени огради, както и фургоните. По думите им мястото приличало на затвор.

Условията в центъра не са подходящи за малки деца, тъй като няма климатици, хладилници и топла вода.

Междувременно стана ясно, че драстично се увеличава потокът от украински бежанци, които излизат от страната през ГКПП "Дуранкулак". Това съобщи директорът на Областния съвет на Българския Червен кръст в Добрич д-р Артюн Еринозов.

Той посочи, че във вторник в посока Румъния са се отправили 35 автобуса, а у нас влязъл само един с около 50 души.В понеделник напускащите страната автобуси са били 38, а пристигащите - четири.

Броят на бежанците, които отпътуват с автомобили от България се увеличава, сочат данните на Гранична полиция. От 16 до 22 май влезлите у нас украинци от Румъния е 9500, а излизащите са 13 000 души.

За последните седем дни у нас са потърсили подслон 8000 бежанци, а са си тръгнали 18 000 украинци, основно през "Дунав мост" и граничен пункт "Дуранкулак".

Наблюдава се тенденция пристигащите автобуси да превозват по 10 - 15 души, докато на връщане се прибират пълни, каза д-р Еринозов.

mediapool.bg