Кламер БГ - Новини: Местан се обяви за отворени листи и едномандатен избирателен район

Местан се обяви за отворени листи и едномандатен избирателен район

България

|
Пет, 05 Дек 2014г. 15:59ч.
Местан се обяви за отворени листи и едномандатен избирателен район

Дни след като ДПС изключи избраните с преференция Гюнай Хюсмен и Муса Палев, лидерът на движението Лютви Местан се обяви за развитие на преференциалното гласуване и въвеждане на т.нар. отворени листи, в които избирателите сами да подреждат кандидатите за избираеми длъжности.

Местан отрече изключването на Хюсмен и Палев да е заради самата преференция, за която ДПС по принцип е "против". По думите му въпросът бил етичен, защото в партията са се разбрали, че кандидатите няма да се състеават помежду си и няма да правят преференциална кампания.

Местан не изключи възможността двамата народни представители да гласуват с мнозинството в НС, защото са изключени от ДПС и вече не трябва да се съобразяват с вътрешната дисциплина на парламентарната група.

"Готови сме да участваме в дебатите за преференциалния вот – в България да въведем принципа на отворените листи, тоест избирателите да подреждат от 1 до 8, 18 или 20 място, колкото е борят на посочените кандидати – това е едно, тогава има логика за преференция", коментира Местан.

"Ако ще се върви към преференциален вот, вторият възможен подход е регистрация на национални листи – партията регистрира 240 кандидати и тогава е допустимо и бихме подкрепили преференцията да не е 7, а 5 процента", каза още той.

mediapool.bg