Кламер БГ - Новини: Обвиняемият по аферата "Костинброд" стана съветник на Борисов

Обвиняемият по аферата "Костинброд" стана съветник на Борисов

България

|
Пет, 05 Дек 2014г. 16:25ч.
Обвиняемият по аферата "Костинброд" стана съветник на Борисов

Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков е назначен за съветник на премиера Бойко Борисов на 2 декември. Това съобщиха от правителствената информационна служба на запитване на Mediapool.

Желязков ще съветва премиера по въпросите за електронното управление и административната реформа. Той ще има аналитични функции и ще участва в двата съвета по е-управление и административна реформа, които се ръководят от вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

Росен Желязков беше главен секретар на Министерския съвет по време на първото правителство на Бойко Борисов в периода 2009 – 2013 г. Той остана на поста и по време на служебния кабинет на Марин Райков.

В деня за размисъл на извънредните парламентарни избори през май 2013 г. обаче избухна "аферата

Костинброд". Тя беше разгласена от тогавашния все още журналист, а днес европейски депутат и лидер на "България без цензура" Николай Бареков с активното участие на бившия заместник-председател на парламента Мая Манолова. Според тях ставаше въпрос за подготвяна манипулация на вота с огромен брой допълнително напечатени бюлетини. Тази теза се поддържа и от прокуратурата.

Според собственика на печатницата "Мултипринт" в Костинброд, който е общински съветник от ГЕРБ, обаче става въпрос за технологичен брак.

Обвинението повдигнато срещу Желязков от прокуратурата е, че не е изпълнил служебните си задължения в периода 27 април – 12 май 2013 г., като с цел да набави облага за печатницата не е осъществил контрол върху служителите от отдел "Административна и регионална координация" към МС по отношение на задълженията на печатницата по сключения договор за печатане и доставка на бюлетини. Прокуратурата твърди, че с бездействието си Желязков е спестил производствени разходи на печатницата

mediapool.bg