Кламер БГ - Новини: България вече е без червени зони, "ставаме по-силни" срещу Covid-19

България вече е без червени зони, "ставаме по-силни" срещу Covid-19

Коронавирус

|
Четв, 24 Дек 2020г. 17:25ч.
България вече е без червени зони, "ставаме по-силни" срещу Covid-19

Противоепидемичните мерки в България дават резултат - вече няма области в червената зона, новите случаи на заразени са по-малко, намаляват и настанените в болници, смъртността също започва да пада.Това докладваНационалният оперативен щаб и ваксинационния щабна премиера Бойко Борисов по време на работно заседание, съобщи правителствената информационна служба.

"Ставаме все по-силни и информирани. Човечеството се изправя все по-уверено и победоносно в битката срещу Covid-19. Ваксините идват, с тях ние ще преодолеем може би едни от най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото са рамо до рамо в лечебните заведения, линейките, навсякъде в страната. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу Covid-19"- с тези думи започна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов редовния брифинг за актуалната обстановка с разпространението на заразата.

Намаляване на заразените

Излекуваните пациенти през последната седмица са 16 000, а новите случаи са 9500, посочи проф.

Ангелов.

Активните случаи на медици с коронавирусна инфекцияса 3311. От тях 176 са в болници, като 10 са в интензивни отделения.

За последното денонощие новите случаи са 1615. За първи път тази нощ в статистиката са отчетени и антигенните тестове. От направените 6945 теста - 1703 са антигенни. Процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове - 14%, отчете проф. Ангелов.

Ако допреди месец дневно около 40 – 45 на сто от направените тестове бяха положителни, то след въвеждането на мерките този брой вече пада на 25 – 30 на сто, отчете той.

"Макар и бавно и колебливо ние продължаваме да се движим надолу. Това, което търсехме като ефект от мерките", отбеляза и главният държавен здравен инспектордоц. Ангел Кунчев.

В момента по заболеваемост България се нарежда на 17-о място в Европа и на 4-о на Балканския полуостров.

Намалява и броя на починалите, като по този показател страната ни се нарежда на 3-то място в Европа и на първо на Балканите.

За последните две седмици средната заболеваемост на 100 000 души у нас е 425. Най-висока е в област Варна - 626 болни на 100 000 души. В София е под средната за страната - 334 души на 100 000 население. Най-ниска е в област Кърджали - 149 души на 100 000 население.

По-малко болни в лечебните завадения

Отчита се тенденция и към намаляване на използваенето на леглатав Covid структурите в страната.

Заети са 42% от леглата за неусложнени пациенти. Най-много са заетите легла в Бургас - 62%, във Варна - 60%, в Русе - 56%, в Ямбол– 51%.

От интензивните легла са заети4,1 вна сто, като най-висок е процентът в София-град.

"Отчитаме това като изключително добра тенденция", отбеляза министърът.

Стратегия за психическото здраве

Вече е разработена стратегия за психическото здраве на българските граждани, каза още здравният министър.

"Със сигурност тревогите нарастват и стават все повече. Някои разстройства се повишават. Изключително важна за нас е грижата, освен за физическото, и за психическото здраве на хората", посочи проф. Ангелов.

"Към момента мерките изпълниха това, което целяхме. Наблюдаваме трайна тенденция за успешен контрол над епидемията в страната. Излекуваните пациенти през последните дни са двойно повече от новозаболелите. Наблюдаваме и намаление на случаите в лечебни заведения, което дава глътка въздух на системата. Въпреки, че мерките бяха най-либералните, възможно най-леките и щадящи, които не минават в крайности, бяха точни и поставени на правилното място", обобщава премиерът Бойко Борисовпо време на заседанието с Щаба.

Той посочва, че ситуацията продължава да се следи постоянно и изразява надежда, че с помощта на ваксинацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на следващата година.

mediapool.bg