Кламер БГ - Новини: Меркел призова германците да се противопоставят на надигащия се популизъм

Меркел призова германците да се противопоставят на надигащия се популизъм

Европа

|
Ср, 23 Ноем 2016г. 15:45ч.
Меркел призова германците да се противопоставят на надигащия се популизъм

Канцлерът Ангела Меркел призова германците спешно да се противопоставят на надигащия се популизъм, предаде ДПА в сряда.

На днешния дебат в Бундестага за бюджета за 2017 г. Меркел заяви, че има "безпокойство за стабилността на реда, към който е привикнало германското общество". Тя посочи, че сега общественото мнение бива формирано по много по-различен начин, отколкото преди, и че то е обект на манипулации.

Има пълна промяна в медийната среда в резултат на интернет, циркулират съобщения, които не са били проверени преди това по конвенционалните журналистически стандарти, каза Меркел пред Бундестага.

Тя посочи, че има случаи на умишлено фалшифициране на новини и използване на методи за манипулиране на общественото мнение чрез автоматизирани средства.

Ценностите, които уж трябва да са общи като свобода, демокрация и законност, вече не се приемат за нормални, заяви Меркел.

Политиците трябва да се справят с тези феномени и да се намесят, ако трябва дори с регулаторни мерки, каза тя, имайки предвид разпространението на омраза по интернет.

По време на дебата Меркел заяви, че Германия не трябва да се обгражда със стени пред лицето на международните кризи и несигурност. Отговорът, каза тя, трябва да е сътрудничество, чрез което да бъде оформен процесът на глобализация.

mediapool.bg