Кламер БГ - Новини: ЕК: Комисарите да участват в избори за евродепутати, без да излизат в отпуск

ЕК: Комисарите да участват в избори за евродепутати, без да излизат в отпуск

Европа

|
Ср, 23 Ноем 2016г. 16:18ч.
ЕК: Комисарите да участват в избори за евродепутати, без да излизат в отпуск

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, в което предлага промени за реда на работа на еврокомисарите.

Юнкер предлага "срокът на охлаждане", в който еврокомисарите, напуснали комисията, нямат право да работят в частния сектор, да бъде удължен от 18 месеца, както е досега, на две години. Той предлага също еврокомисарите, които участват в изборите за евродепутати, да не трябва да излизат в отпуск.

В писмото се посочва, че досегашният кодекс за поведението на еврокомисарите трябва да бъде затегнат, за да отговаря на най-високите етични стандарти срещу конфликта на интереси. Юнкер предлага бившите председатели на ЕК да бъдат заставени да приемат "период на охлаждане" от три години. По неговите думи по-строгите правила са недостатъчни за осигуряването винаги на приемливо от етична гледна точка поведение, но са необходима "начална точка".

Юнкер отбелязва, че ще бъдат взети необходимите мерки еврокомисарите, които се кандидатират за евродепутати, да не използват подчинените си в предизборните кампании. За да влязат тези предложения в сила, необходимо е съгласието на ЕП. В т. нар. период на охлаждане комисарите получават възнаграждение, близко до заплатите им, без да вършат нищо, след като напуснат комисията.

mediapool.bg