Кламер БГ - Новини: Меркел е "поразена и разстроена" от поредния шпионски скандал със САЩ

Меркел е "поразена и разстроена" от поредния шпионски скандал със САЩ

Свят

|
Пон, 07 Юли 2014г. 12:35ч.
Меркел е "поразена и разстроена" от поредния шпионски скандал със САЩ

Сведенията, че германски разузнавач е работил като двоен агент за американското разузнаване противоречат на разбирането за основаното на доверие сътрудничество между партньори, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. Тя посочи, че случаят е "сериозен" и Берлин очаква бърза реакция от Вашингтон.

На пресконференция в Пекин, където от вчера е на тридневно посещение, Меркел коментира информации в германската преса за ареста в сряда на служител на германското разузнаване, работил от 2012 г. и за американските тайни служби и изпратил там над 200 документа.

Случаят може да внесе допълнително напрежение в отношенията между Берлин и Вашингтон, отбелязва Ройтерс. Още вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер поиска обяснения от САЩ, а източници от близкото обкръжение на Ангела Меркел коментираха пред медии, че канцлерката е "поразена и разстроена".

В интервю в днешния брой на германския вестник "Билд" вътрешният министър Томас де Мезиер също настоява за "бърз и ясен" отговор от САЩ.

Белият дом и Държавният департамент още не са коментирали ареста на предполагаемия двоен агент, посочва Ройтерс.

Според политически и разузнавателни източници на агенцията 31-годишният мъж признава, че е изпращал документи на контакта си в САЩ за работата на парламентарната комисия, назначена да разследва разкритията на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън за мащабен шпионаж на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Според данните на Сноудън АНС е извършвала мащабно следене на комуникациите в много страни от света, включително в Германия, където обект на подслушване е бил и мобилният телефон на самата Ангела Меркел.

mediapool.bg