Кламер БГ - Новини: Москва ще следи учението на НАТО "Бриз-2014" в Черно море

Москва ще следи учението на НАТО "Бриз-2014" в Черно море

Свят

|
Пон, 07 Юли 2014г. 13:03ч.
Москва ще следи учението на НАТО "Бриз-2014" в Черно море

Руските военни моряци, участващи в мащабни маневри в Черно море, ще следят действията на корабите от НАТО, пристигнали за съвместно учение "Бриз-2014" с български военноморски сили. Това съобщи за ИТАР-ТАСС военно-дипломатически източник в

Москва.

"Натовските военни кораби все още са на базова подготовка в пристанище Бургас. Очаква се днес следобед да пристигнат в набелязаните райони от югозападната част на Черноморския басейн,за да тренират практически действия", обясни източникът на агенцията, цитиран от БТА.

Силите и средствата на руския Черноморски флот са получили задачата "да следят всички движения и действия на корабната групировка от НАТО, които, впрочем, бездруго са им добре известни", каза той.

По негови данни в Черно море понастоящем се намират италианската фрегата "Авиер" и миночистачът "Римини", тралчиците"Акчей" и "Чидингфолд" съответно от Турция и Великобритания, гръцката корвета "Матис" и френската фрегата "Сюркуф", минаваща

в момента край кавказкото крайбрежие на Русия.

Група кораби на НАТО начело с фрегатата "Авиер" навлезе миналата седмица в Черно море, за да участва в общо учение "Бриз-2014" с българските военноморски сили. По-късно същия ден руското министерство на отбраната съобщи, че започват маневри на Черноморския флот с участието на близо 20 кораба и над 20 летателни апарата, морска пехота и брегова артилерия, които ще обхванат цялата акватория на Черно море.

mediapool.bg