Кламер БГ - Новини: Меркел: Свободата зависи от отговорността на отделния човек за собствените му решения

Меркел: Свободата зависи от отговорността на отделния човек за собствените му решения

Европа

|
Четв, 03 Окт 2019г. 19:11ч.
Меркел: Свободата зависи от отговорността на отделния човек за собствените му решения

Макар да са минали почти три десетилетия от обединението на Германия, все още има да се върши работа за сплотяването на хората от някогашния Изток и Запад, заяви германският канцлер Ангела Меркел на церемония в четвъртък по случай 29-ата годишнина от обединението между Западна и Източна Германия.

Германското единство е продължаващ процес и постоянна мисия, заяви Меркел, цитирана от БТА.

По думите й "официалното германско обединение е завършено, но единството на германците не беше напълно завършено на 3 октомври 1990 г. и това продължава днес".

Всички германци днес са "по-доволни от своя живот, отколкото в който и да било друг момент след обединението", каза тя. Според нея обаче дори 29 години след обединението "повечето източногерманци във Федералната република се чувстват като граждани втора категория".

Същевременно Меркел предупреди да не се търси "причината за трудностите и бедите първо и най-вече в държавата и т.нар. елити . . . на които по никакъв начин не може да се вярва и които някак само пречат на отделния човек". По думите й подобно мислене може да се забележи в цяла Германия и ако то надделее, "това би довело до нещастие".

Свободата зависи от отговорността на отделния човек за собствените му решения; що се отнася до хората, които искат да прехвърлят тази отговорност върху държавата, Меркел каза: "Никога не би трябвало конкретно политическо действие, дори ако разочарованието от него е толкова голямо, да се приема като оправдание за изключване, заплашване или нападане на другите заради цвета на тяхната кожа, религията, пола или сексуалната ориентация".

Меркел, президентът Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Бундестага Волфганг Шойбле и премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер участваха в Кил във възпоменателни прояви по случай годишнината от обединението на Германия.

Те присъстваха на икуменическа служба, а после Меркел и Гюнтер произнесоха речи на официална церемония.

Църковни представители призоваха за толерантност и уважение в обществото. Според тях само по този начин може да има по-нататъшен успех в интеграцията.

Меркел е от бившата Източна Германия. Социологически проучвания напоследък показват, че много жители на някогашната Германска демократична република сега се чувстват недостатъчно представени в германската политика и бизнес, което допринася за общото усещане, че техните гласове често не са чути.

Меркел отправи прикрита критика срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), като каза, че икономическите недоволства на изток не са оправдание за расизма, отбелязва Ройтерс.

Тя цитира поръчан от правителството доклад, установил икономически несъответствия между източната и западната част на Германия и посочил, че хората на изток се чувстват като граждани втора категория.

Според нея обаче това не е оправдание за словесни нападки срещу чужденците под прикритието на свободата на словото. По думите й подобни атаки заплашват демокрацията в Германия.

Меркел не спомена поименно АзГ, но партията има по-голяма подкрепа в източните райони на Германия и постигна значителни успехи на изборите в две източни провинции миналия месец.

"Много беше постигнато през последните 29 години. На запад, както и на изток хората като цяло са по-доволни от своя живот, отколкото в който и да било друг момент след обединението. Но ние също така знаем, че това не е цялата истина", заяви тя.

"Всички трябва да се научим да разбираме защо за много хора в източните провинции обединението не е само положителен опит", каза Меркел.

mediapool.bg