Кламер БГ - Новини: Мачът между България и Унгария няма да е в Пловдив, но ще се играе ли изобщо?

Мачът между България и Унгария няма да е в Пловдив, но ще се играе ли изобщо?

Спорт

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 19:56ч.
Мачът между България и Унгария няма да е в Пловдив, но ще се играе ли изобщо?

Сн. БГНЕС

"Ново 20" около футболната драма с последното домакинство на България от квалификациите за Евро 2024. След като по-рано днес стана ясно, че мачът между България и Унгария няма да се играе в Пловдив, новият кмет на Кърджали Ерол Мюмюн заяви пред Дарик, че е внесена молба в УЕФА за провеждане на мача в Кърджали и се очаква отговор.

Oбшина Пловдив съобщи официално, че не може да предостави стадион "Христо Ботев", известен като "Колежа" на БФС за периода 14-16.11.2023 г. Това означава, че евроквалификацията между България и Унгария на 16 ноември (четвъртък) няма да се проведе на стадиона на местния Ботев Пловдив, но очевидно от БФС бързо са започнали да търсят алтернатива само и само срещата да не се проведе в София.

Ето какво написаха от Общината:

"В писмо до Българския футболен съюз Община Пловдив препотвърждава днес решението си от петък, а именно – няма възможност да предостави на БФС за ползване стадион "Христо Ботев“ в периода 14-16.11.2023 г.

В свое становище от днес Илиян Филипов, представляващ дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) "Колежа“, съобщава, че сроковете за прекратяване на строителните дейности, демобилизация и привеждане на строителната площадка във вид, в който тя няма да застрашава живота и здравето на гражданите, е прекалено кратък и няма как това да се случи за посочените дати.

Към днешна дата ДЗЗД "Колежа“ извършва строително-монтажни работи (СМР) на сектори "Б“ и "Г“ и прилежащите им паркинги, които са планирани предварително и са част от процес, който не може да бъде прекъснат за толкова кратък срок. Предвидените СМР се извършват с тежка техника, уточняват от фирмата-изпълнител", се казва в позицията на Община Пловдив.

"Всички дейности са планирани предварително и съобразени единствено с програмата на ФК "Ботев“ Пловдив и тяхното изпълнение няма как технологично и в посочения срок да бъдат прекъснати и в допълнение да бъде обезопасена строителната площадка и прилежащите зони“, се казва в становището на ДЗЗД "Колежа".

"Предвид всичко изложено и воден единствено от грижата за живота и здравето на гражданите, кметът на Пловдив Костадин Димитров препотвърди решението, че стадион "Христо Ботев“ не може да бъде използван от БФС в периода 14-16 ноември 2023 г.", заявиха официално от Община Пловдив.

По-рано днес строителят на "Колежа“ Илиян Филипов в поредна публикация, свързана с казуса, във Facebook отбеляза, че срокът, в който ремонтните дейности трябва да приключат, е прекалено кратък.

Има мач, няма мач

Сагата около последната домакинска евроквалификация на българския национален отбор по футбол продължава с пълна сила.

Тя започна през изминалата седмица, когато в понеделник БФС направи безпрецедентна промяна за последното домакинство на националния отбор в квалификациите за Европейското първенство през 2024 г.

Без наказание и напълно доброволно мачът бе преместен от София в Пловдив, при това без публика. По програма той трябваше да се проведе в София, където фенове от цялата страна щяха да протестират срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов и приближените му.

От БФС се оправдаваха с официално писмо от УЕФА, с което се препоръчва мачът да бъде преместен на стадион "Христо Ботев" в Пловдив при закрити врата. Това решение е взето заради високата оценка на риска и сериозна опасност за обществения ред поради готвения протест.

От Унгарската футболна федерация обаче заявиха, че решението е на БФС, които са поискали промяната от УЕФА.

В четвъртък строителят на "Колежа" Илиян Филипов предупреди в писмо до новия кмет на града Костадин Димитров , че стадиона на Ботев Пловдив не е безопасен за провеждането на мача заради предвидени строителни дейности.

През уикенда въпросите около провеждането на срещата в Пловдив ставаха все повече и повече. А мач ту щеше да има, ту не.

Звездата на "маджарите" Доминик Собослай пък каза, че от 12-годишен не му се е случвало да не знае дали ще има мач след няколко дни, или не.

Обвинения, заплахи и наказания

Стигна се и до доста сериозни обвинения и скандали. Стана явно, че решението за провеждането на двубоя на "Колежа" зависи изцяло от Община Пловдив, а Илиян Филипов заяви, че е бил заплашван за отнемане на лицензите на стадионите на Ботев и Локомотив, ако мачът не се играе в Пловдив. Той твърди, че заплахите са дошли от зам.-изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов и техническия директор Георги Иванов – Гонзо.

И Запрянов, и Иванов са заявили пред БТА, че твърденията на Филипов не отговарят на истината, но българският футбол е сериозно застрашен и ще понесе сериозен удар.

Запис на разговора между Запрянов и Филипов бе разпространен първоначално от БНТ, а след това и множество други медии.

В събота от БФС са заявили пред Sportal, че мачът не може да бъде изместен от Пловдив и при непровеждане на двубоя България ще загуби служебно, ще бъде дисквалифицирана, а може да има и други санкции.

Изпълнителният директор на футболния съюз Борислав Попов коментира пред БНТ в понеделник, че "Колежа" е годен за ползване, а пък през уикенда от страницата на БФС във фейсбук публикуваха клип на стадиона, без обаче да заснемат ремонтните дейности около него.

Самият Борислав Михайлов също коментира пред БНТ, че България я грози изключване от УЕФА.

Сн. БГНЕС

Според специалиста по международно спортно право Георги Градев обаче всички тези твърдения на ръководителите на българския футбол са неверни. Позовавайки се на правилника на УЕФА, той твърди, че единственото възможно наказание за националния отбор е служебна загуба с 0:3. Градев предлага като най-просто решение връщането на мача пред пълни трибуни в София.

Дори президентът на "Славия" Венцислав Стефанов призова пред Sportal.bg за решаване на казуса.

"Ако се стигне до санкции за българския футбол, жална му майка на БФС", каза Стефанов.

Стилян Петров и Димитър Бербатов също се изказаха по темата.

"Вината за скандала около евроквалификация с Унгария е изцяло на БФС, който в последните години показва своята некомпетентност", каза бившият капитан на националния тим Стилиян Петров в предаването "120 минути" по bTV.

Сн. БГНЕС

По БНТ пък Бербатов заяви, че трябва да обърнем още един път внимание на абсурда който се случва, породен от БФС.

"Аз вече им казвам серийни убийци. Те серийно затриват българския футбол и поредните им действия, всички ставаме свидетели на тях, поредното дъно, да откраднеш футбола, да го скриеш и феновете да не могат да отидат да гледат националния отбор", каза бившият нападател на Манчестър Юнайтед в студиото на "Денят започва".

Сн. БГНЕС

Обществени личности плътно до феновете

Футболните привърженици продължават да изразяват позицията си спрямо БФС. Стана ясно, че феновете няма да се откажат от своя протест и бяха в готовност да протестират около стадиона в Пловдив.

През последните дни те бяха подкрепени от обществени личности, които застанаха зад предстоящия протест. Актьорът Захари Бахаров и продуцентът Магърдич Халваджиян бяха сред първите, които отправиха призив за незабавна оставка в социалните мрежи.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Zachary Baharov/Zahari Baharov (@zbaharov)

mediapool.bg