Кламер БГ - Новини: Мачът между България и Унгария се връща на "Васил Левски", но без публика

Мачът между България и Унгария се връща на "Васил Левски", но без публика

Спорт

|
Вт, 14 Ноем 2023г. 16:54ч.
Мачът между България и Унгария се връща на "Васил Левски", но без публика

Сн. БГНЕС

Драмата около последния домакински мач на националния отбор по футбол от квалификациите за Евро 2024 г. приключи.

Мачът между България и Унгария все пак ще се проведе на националния стадион "Васил Левски" в София, както и бе предвидено, но пред празни трибуни.

Новината първо беше оповестена от унгарската футболна федерация и едва след повече от час потвърдена и от БФС. Началото на срещата в четъвртък ще бъде в 19:00.

"Общината ни е виновна"

От Българския футболен съюз за пореден път не поеха отговорност за събитията. Независимо че България е домакин на срещата, новината бе обявена първо в Унгария. Когато от БФС решиха да съобщят официално новината, те прехвърлиха отговорността върху Община Пловдив.

"След безпрецедентното решение на община Пловдив да наруши предварителното споразумение за използване на стадион "Христо Ботев“ и да даде отказ на националния отбор на България да проведе следващия си мач от европейските квалификации на съоръжението, и последвала комуникация между всички заинтересовани страни, в т.ч. държавните власти, днес УЕФА разпореди двубоят между България и Унгария да бъде изигран на Националния стадион "Васил Левски“ в София на 16.11.2023 година от 19:00 часа при закрити врата", гласи първата част на съобщението на БФС.

Министърът на младежта и спорта пък е разпоредил националният стадион спешно да бъде приведен в порядък за предстоящата среща.

Безпрецедентно и сериозно неспортсменско

От Унгарската футболна федерация не останаха доволни от събитията около предстоящия мач и определиха ситуацията като „безпрецедентна в международния футбол“.

"Сега обаче, когато няколко дни преди мача настъпи пълен хаос по отношение на мястото, трябва ясно да се каже: това, което българската федерация направи през последните седмици, е безпрецедентно, напълно неоправдано и сериозно неспортсменско. Не можете да организирате дори семейна почивка като тази, камо ли международен футболен мач със сериозни залози, включващ много хора и интересуващ милиони. Българската асоциация постави в невъзможна ситуация както УЕФА, така и унгарската асоциация", се казва в част от позицията им.

Говорителят на "маджарите“ Йено Шипош заяви, че отговорността за хаоса е на БФС, цитиран от dsport.

"Българският футбол върви упорито и настойчиво надолу"

Министър-председателят на България Николай Денков също взе отношение по казуса с Българския футболен съюз и мача между България и Унгария. Той заяви, че държавата няма право да се намесва пряко и отговорността за ситуацията е на БФС. Той изрази личното си мнение, според което футболът ни върви устойчиво надолу и е време БФС да поеме отговорност. Денков защити правото на протест.

„Българският футбол през последните години върви упорито и настойчиво надолу. Време е БФС да си даде сметка, че носи отговорност за това. Появилите се протести имат своето основание и трябва да се промени нещо. Държавата няма право да се намесва пряко във федерациите, но като гражданин имам право, когато виждам, че дадена система не върви добре, да поставя въпроса да се търси промяна", заяви премиерът.

Сн. БГНЕС

Той допълни, че в сряда МВР ще съобщи какви мерки ще предприеме за опазване на обществения ред по време на срещата, която е насрочена за 19:00 часа наше време.

"С какво ще помогне оставката?"

В интервю пред БНТ в понеделник Борислав Михайлов заяви, че човек винаги може да мисли за оставка, но тя няма с какво да помогне. В интервюто той отново посочи проблемът другаде, но не и в ръководството на БФС.

"Когато хората не са доволни от резултатите на собствените си отбори, те търсят проблема на друго място. Трябва първо да се огледат в собствените си клубове. Иначе човек винаги може да си мисли за оставка, но с какво би помогнала тя три дни преди мача. Имам още две години мандат - може да го изкарам или да не успея. Може през следващата година да направя конгрес и всички да се успокоят тогава“, казва Михайлов.

Сн. БГНЕС

Той допълва, че вече мисли за подготовката на своите наследници без да посочва кои ще са те.

Какво ще правят феновете ?

Oфициалнатa позиция от страна на фейсбук страницата "Оставка на БФС начело с Боби Михайлов“, която успя да обедини почти всички фен фракции в България да поискат заедно оставката на Михайлов и свикването на нов честен конгрес, не закъсня.

Те споделиха, че очакват всички фенове на футбола в пространството около стадиона още от 17:00 часа в четвъртък.

Не са само феновете

След като през последните дни обществени лица като актьорът Захари Бахаров и продуцентът Магърдич Халваджиян се обявига публично против сегашното ръководство на БФС, днес същото направи и народният представител от "ПП-ДБ" Явор Божанков в своята фейсбук страница.

След като хаосът около провеждането на мача приключи, това, което вълнува футболната общественост сега, е колко дълго Михайлов ще издържи на натиска.

mediapool.bg