Кламер БГ - Новини: Масови нарушения в старчески домове във Варненско установи прокуратурата

Масови нарушения в старчески домове във Варненско установи прокуратурата

България

|
Ср, 04 Май 2022г. 16:01ч.
Масови нарушения в старчески домове във Варненско установи прокуратурата

Масови нарушения в старчески домове във Варненско установи прокуратурата

Масови нарушения в старчески домове в региона на Варна са установени при проверка, разпоредена от прокуратурата. Поводът за нея са сигнали за насилие срещу настанените, смъртни случаи и други произшествия.

През миналата година е правена проверка заради пожар в един от домовете. За този случай се води дело, което не е приключило. Обобщават се резултатите от експертизи.

Отделно се води разследване срещу хора от персонала на друго заведение. Съмненията са за лошо отношение и неполагане на грижи за настанените там.

Заради тези два случая е разпоредена проверка на всички домове за възрастни хора. Във Варненско те са общо 25 като само 3 са държавни. Има много случаи на настанени хора с психични разстройства, физически увреждания или деменция, за които трябват специални грижи. На някои места липсват подготвени специалисти и персоналът е недостатъчен.

"Във връзка с публикациите в медиите относно случаи на упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, било установено, че при постъпването си в тези заведения повечето възрастни хора се намирали в тежко увредено състояние, не можели да се обслужват сами, били лежащо болни с тежка деменция и други заболявания", пише в съобщението.

Въпреки множеството сигнали за насилие нито един от настанените във въпросния дом не е потвърдил подобно нещо. Възрастните хора заявявали, че нямат претенции. Някои от роднините на починалите пък отказвали да говорят по темата.

Прокуратурата е предложила на социалния министър да се направят промени за подобряване на правилата, по които домовете работят.

mediapool.bg