Кламер БГ - Новини: Опаковането на паметника на Съветската армия със знамето на Украйна бе осуетено

Опаковането на паметника на Съветската армия със знамето на Украйна бе осуетено

България

|
Ср, 04 Май 2022г. 18:56ч.
Опаковането на паметника на Съветската армия със знамето на Украйна бе осуетено

Опаковането на паметника на Съветската армия със знамето на Украйна бе осуетено

Акцията по опаковането на паметника на Съветската армия като жест на съпричастност с Украйна бе осуетена. Зад инициативата по опаковане на паметника стои “Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия", която се бори за демонтирането на монумента, като го наричат "МОЧА" - Монумент на окупационната червена армия.

Оказа се, че след началото на акцията в 18 часа в сряда полиция и леви симпатизанти пазят паметника от намерението да бъде опакован с цветовете на Украйна.

"Докато в Киев преди броени дни беше демонтиран паметникът на руско-украинската дружба, а Русия не спира да погазва всякакви международни граници, договори и културно-исторически връзки, у нас институциите продължават да се ослушват дали премахването на паметника на българо-съветската дружба (защото МОЧА е точно това) няма случайно да наруши някоя запетайка от нещо, което дори не може да бъде открито като документ. Затова и в знак на подкрепа към Украйна в този критичен миг заедно ще опитаме да измием срама от това безкрайно крещящо бездействие и ще започнем опаковане на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна”, заявиха организаторите.

Призивът им бе хората да носят собствени знамена, за да се покрие колкото се може по-голяма площ от монумента.

На протеста бе забелязан и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Преди това в подлеза на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се стигна до сблъсък между привърженици и противници на Кремъл.

mediapool.bg