Кламер БГ - Новини: Мароканец, нападнал с нож минувачи в Турку, получи доживотна присъда

Мароканец, нападнал с нож минувачи в Турку, получи доживотна присъда

Европа

|
Пет, 15 Юни 2018г. 15:54ч.
Мароканец, нападнал с нож минувачи в Турку, получи доживотна присъда

Финландски съд даде доживотна присъда на мароканеца Абдул Рахман Буанан, който миналата година уби с нож две жени и рани още осем души при първото терористично нападение в скандинавската страна, предаде Ройтерс.

Буанан, който към момента на престъплението бил на 22 години, нападна с нож минувачи на площад в град Турку на 18 август миналата година. Полицията го спря, като го простреля в крака.

"Областният съд във Варсинайс-Суоми /Югозападна Финландия/ осъди Абдул Рахман Буанан на доживотен затвор за две убийства с терористични мотиви и осем опита за убийство с терористични мотиви", посочи в изявление съдът.

Мароканецът кандидатствал за убежище във Финландия, но получил отказ. Той се призна за виновен за деянието, но отрече да е извършил терористичен акт, както твърдят прокурорите. Според тях той действал, воден от омраза след ожесточените бомбардировки на западния алианс в сирийския град Ракка. Буанан каза, че се е възприемал като войник на "Ислямски държава". Групировката обаче не пое отговорност за атаката.

Доживотната присъда във Финландия трае средно между 12 и 20 години.

mediapool.bg