Кламер БГ - Новини: Холандците ще могат да печелят пари, докато карат колело

Холандците ще могат да печелят пари, докато карат колело

Европа

|
Пет, 15 Юни 2018г. 17:15ч.
Холандците ще могат да печелят пари, докато карат колело

Работещите в Холандия ще могат да печелят пари, докато карат колело, тъй като правителството иска ходенето на работа с колело да бъде възнаграждавано, като целта е да се намалят задръстванията в страната, предаде Франс прес.

Слезте от автомобила и се качете на колелото, призова държавният секретар, отговарящ за инфраструктурата, госпожа Стинте ван Вилдховен. Тя предлага работодателите да плащат на ходещите на работа с колело по 19 евроцента на километър, изминат с велосипед.

Холандия е световно известна с масовото използване на велосипеди. В страната има 22 милиона колелета при население 17 милиона, според асоциацията на автомобилистите (БОВАГ – BOVAG).

Изразът "колело, работа, сън" отразява всекидневния ритъм на много работещи, но в страната, която е доста гъсто населена, задръстванията са често явление.

Целта ни е 200 000 души, които сега ходят на работа с кола, да се качат на колелетата и заедно да навъртим още 3 милиарда километра годишно, посочи в съобщение Стинте ван Вилдховен.

Тя допълни също, че служителите трябва да бъда компенсирани при покупка на ново колело, с което да ходят на работа.

За да насърчи ходенето на работа с колело Стинте ван Вилдховен предвижда да се срещне с големите работодатели.

В Холандия над половината от пътуванията с коли са на разстояние 7,5 километра, а над половината от служителите живеят на по-малко от 15 километра от работните си места.

С развитието на електрическите велосипеди това е една дистанция, която лесно може да се преодолее, посочи Стинте ван Вилдховен.

Правителството е заделило 100 милиона евро за подобряване на велоалеите и паркингите при жп гарите през следващите две години и половина, отбелязва сайтът bike-eu.com.

mediapool.bg