Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": ИТН се срина до трето място, ГЕРБ излиза начело

"Маркет линкс": ИТН се срина до трето място, ГЕРБ излиза начело

България

|
Четв, 26 Авг 2021г. 13:39ч.
"Маркет линкс": ИТН се срина до трето място, ГЕРБ излиза начело

Сериозно разместване в подкрепата за политическите партии показва ново социологическо проучване, направено от "Маркет линкс" по поръчка на бТВ в периода 13 - 22 август сред 1055 души.

Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" (ИТН), се срива до трета позиция и има еднаква електорална подкрепа с тази на БСП.

В същото време ГЕРБ отново е начело с аванс от над 5 на сто пред втората политическа сила, която вече е "Демократична България".

Разликите между "Демократична България", ИТН и БСП обаче са в рамките на статистическото отклонение, коментира социологът Добромир Живков от "Маркет линкс" пред бТВ.

Той посочи, че проучването показва сериозно разместване на парламентарната мозайка, както и увеличаване на политическите сили, които биха влезли в Народното събрание, ако изборите бяха днес.

Партията "Възраждане" е седмата формация, която прескача 4 процентовата бариера.

"ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. От друга страна е разочарованието от партиите на протеста, които не успяха да съставят редовен кабинет. Това води част от загубеното ядро обратно към тази партия", коментира Живков.

Политическата криза, в която се намира страната, и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повишава общественото напрежение.

Гражданите недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на България. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения, отбеляза социологът.

Проучването показва ясно - гражданите обвиняват партиите на протеста за създалата се политическа безпътица, посочи Добромир Живков.

На въпроса кой е по-виновен за провала на първия мандат за съставяне на правителство - ИТН или ДБ и ИБГНИ, 43% от анкетираните отговарят: "И двете страни".

Една четвърт смятат, че отговорността е на партията на Слави Трифонов, а 15% укоряват повече "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме".

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10% и доверието на избирателите в народните представители вече е 13 на сто, показва още проучването.

Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е около 3% ръст спрямо юли.

mediapool.bg