Кламер БГ - Новини: Марияна Николова – дялан камък в администрацията в различни политически конфигурации

Марияна Николова – дялан камък в администрацията в различни политически конфигурации

България

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 09:26ч.
Марияна Николова – дялан камък в администрацията в различни политически конфигурации

Новият вицепремиер Марияна Николова досега не е била в полезрението на медиите, тъй като не е била политик. Заемала е различни длъжности в държавната администрация, в различни ведомства и при различни политически конфигурации. Самата тя каза, че никога не е членувала в партия, че е избрана за началник на кабинета на Валери Симеонов след конкурс и макар досега да е изпълнявала предимно административни задачи, ще се справи с новите политически отговорности, съпътстващи вицепремиерския пост.

Формално тя вече е член на кабинета от квотата на "Обединени патриоти", чийто съпредседател Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер заради бурните обществени реакции към думите му, че майките на децата с увреждания са "кресливи жени" с "уж болни" деца.

Помолена да коментира тази реплика на Симеонов, Николова каза пред репортери: "По отношение на изказвания на политици в момента не мога да правя изявление. На първо място аз съм майка и към конкретно дете не бих отправила каквито и да било изказвания. Моят изказ не е такъв".

Тя допълни, че ако майки искат среща с нея, тя е готова да отиде при тях или да ги приеме в Министерския съвет: "Аз с моето поведение и с моите действия не съм направила към момента нещо, с което аз да съм формулирала някакво конкретно отношение към майки или пък към деца".

Николова обяви, че ще продължи започнатото от предшественика си по изпълнение на управленската програма, а за свой приоритет обяви повишаване на доходите хората. Николова допусна, че е възможно ресорите, за които отговаря, да бъдат променени: "Прерогатив на министър-председателя е да прецени съответния ресор на отговорност на новия вицепремиер. Ако той бъде запазен, моят приоритет ще бъде икономиката, демографската политика, не е без значение и здравеопазването".

Служители от държавната администрация, с които Николова е работила, я описват като консенсусна фигура. Отзивите за нея не са еднозначни. Онези, които подхвърлят, че е вършила "услуги" на представители на различни политически сили и бизнесмени, отказват да застанат с името си зад тези твърдения.

Марияна Николова беше номинирана за вицепремиер лично от лидера на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов, с когото е работила през последната година и половина като началник на вицепремиерския му кабинет. Това означава, че е в крак с всички теми от ресорите му и няма да има нужда от време за навлизане в тях. Проблемът обаче е, че част от тези теми са твърде спорни и политизрани – като казуса с втория лифт над Банско или мерките срещу шума в заведенията. Валери Симеонов се бе захванал сърцато с тях и си отстояваше твърдоглаво позициите, а освен това имаше свои лични инициативи, силно рискови от политическа гледна точка, като успешно спечеленото дело срещу братя Домусчиеви за Български морски флот.

Марияна Николова едва ли би се ангажирала с по-самостоятелни политики, още по-малко пък импровизации, които могат да си позволят хората, които имат политически гръб. Най-вероятно тя ще се придържа към инструкциите на премиера Бойко Борисов и ще гледа да не го дразни. Самият той отказа да я припознае за своя номинация и не намери за нужно дори да присъства в пленарната зала, докато депутатите гласува оставката на Симеонов и избора на Николова. От залата отсъстваше и Валери Симеонов.

Интересни ще са отношенията с политическите й "началници" от "Обединени патриоти", като се има предвид, че Волен Сидеров и депутатите му бойкотираха избора й, макар че формално кандидатурата й бе от името на цялата парламентарна група.

Марияна Николова (43 г.) е от Ботевград. Започва кариерата си в публичната сфера в Министерството на държавната администрация и административната реформа по времето на тройната коалиция (2005 - 2009 г.). Министър е Николай Василев, който събира екип от млади специалисти, завършили добри университети и владеещи чужди езици.

Представяйки кандидатурата й пред депутатите, вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов отбеляза, че Николова е завършила гимназията с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов" в Правец и публична администрация и административни практики в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Магистър е по право на Европейския съюз и стопанско управление. Има обучения и специализации в различни страни от ЕС - в Европейския институт по публична администрация на Холандия, във финландския институт за публичен мeниджмънт HAUS , в Европейската академия за данъци, икономика и право (Германия), а също така и във Франция, Австрия и Великобритания.

През 2009 г. на власт идва първото правителство на Бойко Борисов, което разформирова Министерството на държавната администрация. Тогава Марияна Николова става директор на дирекция "Правно нормативни дейности" в Министерството на земеделието, оглавявано от Мирослав Найденов, напуснал впоследствие поста след корупционен скандал.

Найденов е възложил на Николова да реши сложния казус с т.нар. заменки, заради който ЕК заведе наказателна процедура срещу България. В началото на 2013 г. документите са предадени на прокуратурата. От тогава повече нищо не се е чуло по случая.

Мирослав Найденов възлага и още една отговорна задача на Марияна Николова – потушаването на скандала, добил публичност като "Дюнигейт". Става въпрос за застрояването на дюните в Несебър в навечерието на 2013 г. Скандалът беше голям, защото строителството на жилищните сгради започна на Коледа без екооценка, а земята се оказа собственост на съдружници с кумец на тогавашния вътрешен министър и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Дюните се оказаха купени изключително изгодно от държавата.

Марияна Николова е определена за председател на междуведомствената комисия, която проверява случая. На пресконференция в началото на януари 2013 г. тя казва, че според документацията теренът не е дюни, въпреки че се вижда пясъка. Този казус също е изпратен в прокуратурата и днес е почти забравен.

Следва кабинетът на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски. За министър на земеделието е назначен Димитър Греков от квотата на ДПС. Николова остава шеф на същата дирекция. В това си качество участва в атаката срещу тогавашния шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, които бяха от квотата на БСП и добиха публичност като "семейството".

Поводът за скандала бяха т.нар. проекти на трупчета по Програмата за селските райони. Те са подредени на дивана в кабинета на Николов, както се видя от снимките, които направиха допуснати до мястото медии. Докато се вихри скандалът, Марияна Николова става член на Управителния съвет на фонд "Земеделие".

В земеделското министерство и във фонд "Земеделие" Николова отговаря за директните плащания, където са най-големите пари - няколко милиарда. 80 на сто от тях отиват при едрите собственици на земя, които са около 10% от всички получатели на субсидията.

Тя е в управата на фонда, докато се одобряват редица проекти на община Правец с еврофинасиране. Сред тях е и велоалеята свързваща хотелският комплекс край Правец на Валентин Златев с града на Тодор Живков.

"Няма никаква връзка между Николова и Валентин Златев, не търсете под вола теле", коментира Валери Симеонов и гарантира, че я е проверил преди да я назначи за началник на кабинета си. Припомни и за битката, която той водеше срещу промените в Закона за горивата, които облагодетелстват "Лукойл". Лидерът на НФСБ го нарече законът "отвратително" лобистки.

Следващият пост на Николова е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Служители на ведомството разказаха пред Mediapool, че това става при втория кабинет на Бойко Борисов, когато покойният вече шеф на агенция "Митници" Ваньо Танов водеше битка с "Лукойл" заради неизпълнени изисквания за поставяне на измервателни уреди. След спорове и заплаха за отнемане на лиценза, в крайна сметка "Лукойл" монтираха уредите, чиято изправност се следи от ДАМТН.

Марияна Николова е била адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в "Топлофикация София", каза Каракачанов без да съобщи по кое време.

Била е и ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в Националната електрическа компания (НЕК).

От май 2017 г. Марияна Николова е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

Резерви към новия вицепремиер изказа лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Част от биографията на Марияна Николова малко ни притесни - това, че е била част от "Топлофикация-София", заяви той. "Знаем, че Топлофикация не се развива добре и винаги е воденичен камък за всяко едно управление", допълни Марешки.

Кандидатурата на Марияна Николова беше подкрепена от 116 депутати от ГЕРБ, НФСБ, ВМРО, "Воля" и двамата независими Ангел Исаев, избран с листата на ДПС, и Спас Панчев, влязъл с листата на БСП.

mediapool.bg