Кламер БГ - Новини: Нинова пита премиера за непоискано полицейско внимание към срещите й в Ямболско

Нинова пита премиера за непоискано полицейско внимание към срещите й в Ямболско

България

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 12:49ч.
Нинова пита премиера за непоискано полицейско внимание към срещите й в Ямболско

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оплака от непоискано полицейско внимание при срещите й в селата Малко Шарково и Голямо Шарково, в Болярово и Ямбол и отправи въпроси към премиера Бойко Борисов.

В декларация от парламентарната трибуна тя посочи, че е била там да се срещне със собствениците, чиито животни бяха убити заради съмнения за чума, и с обществеността на област Ямбол, но полицейското присъствие е изненадало дори местните.

Не излизайте с обясненията, че се грижите за моята сигурност, няма информация тя да е застрашена, каза Корнелия Нинова. "Нямам нужда от това внимание на органите на МВР, насочете тези пари и тази енергия там, където обещахте - полицай във всяко село, а не полицай след лидер на опозицията", добави тя.

И разказа как, пристигайки в село Малко Шарково била посрещната от полицейски патрул и срещата й се провела под негово наблюдение. После пристигайки в с. Голямо Шарково, я посрещнал друг полицейски патрул и ситуацията се повторила.

За най-голяма изненада срещата ми в къщата на баба Дора, която стана символ на протеста, също беше проведена под полицейско наблюдение, пред къщата имаше полицейски патрул, посочи тя. По думите й същата била ситуацията в Болярово, а преди срещата с обществеността в Ямбол полицията разпитвала хората в театъра.

Нинова се пошегувала с полицаите, като ги попитала да не би да е обявено извънредно положение в страната, а те й отговорили: "Изпълняваме нареждане от София". На въпроса какво е нареждането отговорът бил: "Да не ви изпускаме от очи".

Нинова отбеляза, че подобно полицейско присъствие може да се случи по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите, но организатори на тези срещи са БСП и те не са поискали полиция. Подобно присъствие може да се поиска и по силата на Закона за местното самоуправление и местната администрация от кметовете на населените места за осигуряване на сигурността на мероприятията, но те също не били отправяли такова искане.

Съответно всичко това беше извън рамките и нормите на закона, заключи лидерът на БСП.

След което отправи въпросите си към Борисов - кой, къде и на какво основание е решил всички нейни срещи вчера да се провеждат под полицейско наблюдение. "Всяко мое движение в страната оттук нататък ли ще се следи и контролира от органите на МВР", попита тя. "Искам официален отговор от премиера Борисов, защото имам неофициална информация, че е решено това да бъде така", добави лидерът на опозицията.

Свободни хора в свободна страна ли сме, попита още Нинова и постави въпроса каква е целта на тази организация. "Ако е да ме ограничите в действията и в думите ми, сте се объркали, това няма как да случи. Ако е да респектирате хората да не идват на срещи с опозицията и да изказват свободно мнението си, това е посегателство върху основни човешки конституционни демократични права", посочи тя.

mediapool.bg