Кламер БГ - Новини: Марина Овсянникова е на съд след акцията й срещу войната по руската държавна телевизия

Марина Овсянникова е на съд след акцията й срещу войната по руската държавна телевизия

Война в Украйна

|
Вт, 15 Март 2022г. 22:58ч.
Марина Овсянникова е на съд след акцията й срещу войната по руската държавна телевизия

Марина Овсянникова е на съд след акцията й срещу войната по руската държавна телевизия

Руската журналистка Марина Овсянникова, арестувана в понеделник вечерта заради сензационната й поява с антивоенен плакат в излъчвана на живо програма по руската държавна телевизия, в понеделник бе изправена на съд и глобена с 30 000 рубли (около 500 лв.).

Предположенията бяха, че ще бъде обвинена по новия руски закон, предвиждащ 15 години затвор за хората, които разпространяват "фалшиви новини" за разпоредената от Путин инвазия в Украйна. Както става ясно, на журналистката е съставен протокол не заради плаката срещу войната, който тя показа в ефира на "Первый канал", а заради видеобръщение, в което тя нарече нападението на Русия срещу Украйна "братоубийствена война", за която е отговорен Владимир Путин. Наказанието за това провинение е 10 денонощия арест.

Адвокат на Овсянникова по административното дело бе Антон Гашинский. Съдът призна Овсянникова за виновна за организирането на несъгласувана публична акция и й наложи глоба 30 хил.рубли (около 500 лева).

"Искам да благодаря на всички за подкрепата. Това са действително много сложни дни в моя живот. Изкарах две денонощия без сън. Разпитът продължи 14 часа. Не ми даваха да се свържа с роднини и близки, не ми предоставиха никаква юридическа помощ", заяви Овсянникова след делото.

По-рано във вторник адвокати на журналистката съобщиха, че не могат да я открият, макар цяла нощ да са се опитвали да се свържат с нея и местонахождението й е неизвестно.

Марина Овсянникова, която е редактор в телевизия "Первый канал", се появи предишната вечер в ефира на програмата "Время" по държавния "Первый канал" и застана зад водещата с плакат "Не на войната! Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, вас тук ви лъжат!"

По информация на руската държавна агенция ТАСС Овсянникова е била задържана непосредствено след тази изява.

Преди инцидента тя е записала видео, в което нарича събитията в Украйна "престъпление" и казва, че се срамува да работи за кремълската пропаганда. В него тя нарича Русия - "страна агресор" и казва, че отговорността за ставащото е на президента на Русия Владимир Путин.

"Срам ме е, че си позволих да лъжа от телевизионния екран. Срам ме е, че позволих руснаците да бъдат превърнати в зомбита. Просто мълчаливо наблюдавахме този нехуманен режим", казва тя.

Овсянникова, която каза, че баща ѝ е украинец, призова руския народ да протестира срещу войната, заявявайки, че само те могат да "спрат лудостта".

"Не се страхувайте от нищо, не могат да ни затворят всички", призова тя.

Колегите на Овсянникова от "Первый канал" са били изненадани от действията ѝ.

Един от тях разказва пред блога на бившата журналистка на руската служба на Би Би Си Фарида Рустамова, че Овсянникова, която има две деца, никога не е обсъждала политика, а е говорила "предимно за деца, кучета и къщата".

Предположенията бяха, че Марина ще бъде подведена под отговорност по новия закон, който забранява на руснаците да наричат "война" или "военна инвазия" действията на Русия в Украйна и грози със сериозни санкции онези, които разпространяват "фалшиви новини" за конфликта.

Марина Овсянникова може да бъде обвинена и за насърчаване на "гражданско неподчинение" с призива си към руснаците да протестират срещу войната.

След протестната си акция Овсянникова получи десетки коментари на страницата си във Фейсбук на украински, руски и английски, в които хора ѝ благодарят.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също я поздрави, че е "казала истината".

ЕС приветства смелостта на журналистката. "Аплодираме продължаващите прояви на смелост от безстрашните и миролюбиви руски граждани, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна, въпреки съществуващите ограничения", заяви говорител на Европейската служба за външна дейност на пресконференция в коментар на снощната поява на Овсянникова.

Говорителят определи действията ѝ като смела морална позиция. По неговите думи тя се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по руска държавна телевизия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, обаче, определи действията ѝ като "хулиганство". "Що се отнася до това момиче, това е хулиганство", коментира той. Песков каза още, че въпросът следва да се решава от телевизията и че това не е работа на Кремъл. "Первый канал" обяви от своя страна, че тече вътрешна проверка във връзка с инцидента.

Руските телевизионни новини отдавна са контролирани от Кремъл и независимите гледни точки са рядкост по всички основни канали.

Държавно контролираните руски медии наричат ​​войната "специална военна операция" и рисуват Украйна като агресор, описвайки избраното правителство на Украйна като неонацисти.

Няколко журналисти от руските телевизии бяха уволнени след началото на войната досега.

mediapool.bg