Кламер БГ - Новини: Премиерите на Полша, Чехия и Словения пристигнаха на историческа мисия в Киев

Премиерите на Полша, Чехия и Словения пристигнаха на историческа мисия в Киев

Война в Украйна

|
Ср, 16 Март 2022г. 00:24ч.
Премиерите на Полша, Чехия и Словения пристигнаха на историческа мисия в Киев

Премиерите на Полша, Чехия и Словения пристигнаха на историческа мисия в Киев

Министър-председателите на Чехия, Словения и съседната на Украйна Полша пристигнаха във вторник вечерта в украинската столица Киев, където руската армия настъпва все по-ожесточено. Тук сме, за да изразим солидарност с народа на Украйна, заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

"Именно тук, в разрушения от войната Киев, се прави историята. Именно тук свободата се бори със световната тирания. Именно тук бъдещето на всеки от нас виси на косъм", написа той в Туитър.

"ЕС подкрепя Украйна, която може да разчита на помощ от своите приятели – ето това послание сме донесли на Киев днес", допълва той.

По-рано бе съобщено, че премиерът на Чехия Петър Фиала, словенският премиер Янез Янша, полският им колега Матеуш Моравецки и полският вицепремиер по сигурността Ярослав Качински, който е и лидер на управляващата консервативна партия в страната, са влезли сутринта в Украйна, след което са пътували с влак до столицата.

Руските сили настъпват все по-близо до центъра на Киев. Днес при серия от руски ракетни атаки там бяха поразени няколко жилищни сгради.

It is here, in war-torn Kyiv, that history is being made. It is here, that freedom fights against the world of tyranny. It is here that the future of us all hangs in the balance. EU supports UA, which can count on the help of its friends - we brought this message to Kyiv today. pic.twitter.com/Us7k9xTq5f

— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) March 15, 2022

Премиерите са седнали около масата с украинския си колега Денис Шмихал и украинския президент Володимир Зеленски, който им е представил подробно ситуацията.

"Те обстрелват навсякъде. Не само Киев, но и западните райони", каза Зеленски в коментар, преведен на английски език във видео, публикувано в акаунта му в Telegram.

По-рано Шмихал потвърди пристигането им в пост в Twitter, като приветства "смелостта на истинските приятели на Украйна". Той заяви, че разговорите им ще се съсредоточат върху подкрепата за Украйна и "засилването на санкциите срещу руската агресия".

Моравецки, чешкият премиер Фиала и словенският министър-председател Янез Янша са на посещение като представители на Европейския съюз, се казва в ранно изявление на полското правителство. Според него посещението е организирано "в съгласие" с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Целта на посещението е да се потвърди недвусмислената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна и да се представи широк пакет от мерки за подкрепа на украинската държава и общество", се казва в изявлението.

mediapool.bg