Кламер БГ - Новини: Марин Райков: Посланикът е длъжен да чуе сънародниците си, но не взима страна

Марин Райков: Посланикът е длъжен да чуе сънародниците си, но не взима страна

България

|
Съб, 18 Юли 2020г. 14:52ч.
Марин Райков: Посланикът е длъжен да чуе сънародниците си, но не взима страна

Българското посолство в Лондон излезе със специална позиция, след като посланикът ни там Марин Райков в четвъртък oтиде при протестиращите пред посолството български граждани, за да разговаря с тях.

"Посланикът на Република България е представител на държавата, на всички институции и на всички граждани, независимо от тяхната политическа чувствителност. Той не взима страна по вътрешнополитически теми, не подкрепя и не се противопоставя на едни или други вътрешнополитически тези, но е длъжен да чуе своите сънародници и не може да им обърне гръб", посочиха от посолството в позиция "във връзка с тиражираните в последните часове спекулации".

"Всякакви други тълкувания и интриги имат за цел да злепоставят всички, които през последните дни проявиха цивилизовано и толерантно поведение в рамките на протестите – както от страна на протестиращите, така и от страна на Посолството", се казва в съобщението.

Протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев обхванаха много европейски градове. Традиционно едни от най-активните български граждани зад граница са тези в Лондон.

mediapool.bg